Harlem Nocturne

dilluns, 6 de setembre del 2010

Un any de crims

Malgrat que em sembla impossible, avui es compleix el primer aniversari d’"A l’ombra del crim".
A causa de l’obstinada insistència de la Maria i d’en Manel, que no paraven de dir-me que estaria molt bé que tirés endavant un bloc de literatura negra, vaig acabar cedint (la gran quantitat de feina que sempre tinc era l’obstacle que jo hi veia). Tanmateix, com que sóc dèbil i el tema m’entusiasma, digué que sí.
Durant el primer cap de setmana de setembre, la maquinària es va posar en marxa. Calia trobar un nom suggerent per al futur bloc. Així que vaig obrir una mena de consulta popular entre els meus amics.
Van arribar contribucions molt diverses. Unes més poètiques, d’altres més truculentes. Cadascú hi deia la seva. Finalment, si no recordo malament, vam aconseguir una fusió satisfactòria entre els suggeriments de la Lurdes Estruch, d’en Jordi Gomara i el meu propi (si m’equivoco, sisplau, prego la vostra correcció). I “A l’ombra del crim” va començar a agafar forma. La primera cosa: els lectors us convertíreu, per una analogia lingüística que no té res a veure amb qüestions de contingut, en “negrots”.

Avui, dia 6 de setembre de 2010, he comprovat astorada que, un any més tard, he aconseguit penjar ni més ni menys que 145 entrades. 145!!!! (entre articles, ressenyes, notícies, relats, reflexions). I això que tenia feina!
El cert és que no puc negar que em feu sentir molt motivada. Quan passen uns dies que no escric res, començo a notar un pessigolleig estrany. Una mena de veueta interna que em diu: “Anna, Anna, que el bloc negrot et crida...”. I allà que hi corro. He confegit els textos a totes hores: al matí, a la nit, en trajectes de metro, viatjant en cotxe, de matinada. Moltes vegades solament eren un pensament, una idea agafada al vol i aparcada en els magatzems mentals fins a trobar el moment d’arribar a les tecles de l’ordinador. En d’altres, es tractava de temes prou documentats o notícies que m’han caigut a les mans i m’han semblat interessants. He intentat conjuminar l’actualitat del gènere (tant ressenyant les obres com fent-me ressò dels esdeveniments específics) amb les històries clàssiques, els articles literaris, els textos de creació i la ficció (no exempta d’humor) al voltant de la compulsió llibresca.

M’agradaria pensar que, malgrat el caire lúdic, divulgatiu i lleuger del bloc, també he aconseguit un mínim nivell de rigor en l’anàlisi de les qüestions més serioses i literàries, combinant allò que, sense cansar (espero!), pugui resultar d’interès per a tots els negrots, un públic bastant divers.

La veritat és que tot el mèrit es troba a les vostres mans, estimats. La fidelitat, el bon humor i els comentaris m’han omplert d’il·lusió i m’han esperonat a continuar dia a dia.
Per això us convido a celebrar plegats aquest aniversari.

Aixequem la copa (de sang, potser?) i brindem per “A l’ombra del crim”.

Això només és el començament...
Moltes gràcies per ser-hi, negrots.

26 comentaris:

Jorge V. ha dit...

Hola Anna, he leído todas tus compulsiones. Me encanta esa manera desenfadada que tienes de narrar tu relación con los libros, desde el encuentro en la tienda (algunos te hacen creer que los eliges cuando en realidad son ellos que te eligen) hasta el estante que van a habitar.
Parece ser que varios ejemplares te están reclamando un poco de mano dura.
Un placer leerte, seguiré con otros ítems.

¡¡¡FELIZ CUMPLEAÑO!!!
Un beso.

Marta ha dit...

hola Anna, per molts anys! gairebé celebrem l'aniversari el mateix dia el teu bloc i jo.
Estic encantada amb el teu bloc. I és que moltes lectures amb les quals he fruït d'allò més estat recomanacions teves...

Gràcies per crear-lo. Et llegeixo i, miraculosament, et veig i t'escolto alhora! hahahahaha!

Felicitats!

Marta ha dit...

Ah! els dibuixos que adjuntes són boníssims! Sempre apropiats a allò que estàs relatant...

Anna Maria Villalonga ha dit...

Jajajaja. Muchas gracias, Jorge. Sé positivamente que tu tienes compulsiones muy parecidas. Gracias por pasar por aquí.
Un beso muy fuerte.

Martona, negrota guapa, gràcies.
Estic segura que em sents. Segura.
Ens veiem aviat!

Jordi Canals ha dit...

M’uneixo al brindis per aquest any de viatges de bon èxit a l’ombra de “A l’ombra del crim”.
Feliç aniversari!
Espero que segueixis per molt temps escrivint amb la passió i destresa que et caracteritza.
Gràcies Anna. Una abraçada.

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Per molts anys bloc negrot!
Jo he celebrat aquest aniversari menjant-me un tomàquet, per allò del vermell, i m’he fet un cafè ben negrot. És que l’aniversari d’aquest bloc l’he de celebrar. Gràcies a ell t’he conegut a tu, m’he assabentat de noveŀles de les que en sabia molt poc, o res, i he passat molt bones estones llegint aquest bloc superb.
Enhorabona, Anna Maria!

Jordi Gomara (itaca2000) ha dit...

Ostres, Anna, què morbosa, aixequem la copa de sang, un any de crims, uf! a aquestes hores de la matinada llegir tal cosa. Doncs, enhorabona i felicitats, sí, has fet una bona feina. Doncs mira que em fa gràcia que m'anomenis al teu post. Segur que jo vaig participar en el títol del bloc, segur, però ara no recordo si va ser exactament que vas confeccionar el títol fent una fusió de la teva idea amb els suggeriments de la Lurdes i jo mateix, malgrat que és bastant probable perquè segurament, si més no, alguna cosa de les ombres t'hauria d'haver dit jo perquè sóc un obsessiu de la nit i les ombres. Bé, ara buscar a Facebook aquell debat seria una feina impossible i, malgrat tot, qui sap si després d'un any ja no ha desaparegut. En tot cas, felicitats, ets una incansable (que a més tens el do de la ubiqüitat (no és cert?) i sempre arribes a tot arreu, i sí, sempre ha estat un plaer trobar-te a tot arreu. Un enorme petó i salut i força per continuar. Endavant, amiga Anna Maria

Anònim ha dit...

Bon dia i feliç aniversari!

Ja se que no acostumo a deixar-te comentaris, però sàpigues que aquest bloc és un dels meus predilectes i sempre hi penso. És un plaer seguir-lo.

Per molts 'posts' i anys!!!

Robert Castells Ferrús

Maria ha dit...

Per molts anys, Anna! No et diré que descansis perquè no sé què faria sense la dosi negra a què em tens acostumada. Salut!

Gemma C.O. ha dit...

Felicitats Anna. Com ja saps no soc aficionada a la novel.la negre, però alguna vegada el llegeixo. Els dibuixos molt encertats, el primer aparenment inocent a primer cop d'ull, trobo que és el més corprenedor. I llegir el brindis amb la copa de sang just deprès de pendre'm el cafè amb llet, ha estat TERRORRIFIC.

electra ha dit...

moltes gràcies a tu, companya, recordo la convocatòria d'anar a cercar-hi el nom com si fos ara.
és un bloc molt interessant tant per les entrades com per les imatges com pel disseny en general.
endavant!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Ostres, moltes gràcies a tots. Ja sabia que jo que els meus negrots no em fallarien en la celebració.
Petons negres (i sangonosos)

Jordi Gomara (itaca2000) ha dit...

;)

Mireia Mora ha dit...

MOOOOOLTES FELICITATS! Per aquest primer any d'existència i per haver apropat el gènere a persones, que com jo, a priori no són molt de la novel·la negra i de misteri.

A més, un plus d'orgull, com sempre, per ser la meva mare!

Un petó i endavant!

Anònim ha dit...

FELICITATS I FELICITACIONS.

Per mi, la principal contribució del blog ha estat la d'aficionar-me a aquest tipus de literatura, que no figurava entre les meves favorites.

GRÀCIES!

IO

angelsmcastells ha dit...

Doncs per molts Anna, perquè segueixis fent-nos gaudir de la literatura que ens agrada i esgarrifa...! Petons.

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies a tots, filla, germà i Àngels. Per cert, guapa la foto dels angelets, que t'escau perfectament. Jo en tinc una reproducció que la Mireia em va portar de Roma penjada al capçal del llit a l'Empordà.
Muà i no deixeu de venir, negrots.

Elies ha dit...

Moltes felicitats Anna Maria en el dia d'aquest primer aniversari. Per molts anys!
Realment, tirar endavant aquest bloc ha estat tot un encert.
Una abraçada.

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies, negrot d'elit!

Anònim ha dit...

Només tres notes:
amor, temps-mort, bellesa.

Arietta. M.A. Anglada


A l´ombra del crim: bon lloc pel negrots o no ta negrots.


A la una, per molts anys!!
Imma

rafalive ha dit...

Moltes felicitats!!
Espero que duri molts anys més.

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies, Rafa. Gràcies, Imma. I un detall, la teva delicada citació.

Llaudal ha dit...

Felicitats vermelloses i negrotes. Ha passat un any i la sang encara no s'ha coagulat, que està ben sucosa. M'adhereixo a tots els fantasmes i draculots que has convidat a aquesta pàgina. Glug, glug, glup! En vida teva i d'aquest blog!

Anna Maria Villalonga ha dit...

HAHAHAHA. Narcís, tu ets un negrot de ple dret. Uahhhhhhhhhhh!(aquesta exclamació intenta fer por, no riure)
Gràcies.

Unknown ha dit...

Moltes felicitats, Anna Maria!!
Encara que ara feia dies que no entrava al bloc saps que en sóc una fan incondicional.
La teva feina és impecable, suggerent, interessant i molt útil. Gràcies per la teva constància i dedicació!
Petons!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Sense els negrots, el bloc no és res. Petonets.