Harlem Nocturne

diumenge, 12 de setembre del 2010

V. I. Warshawski, de Sara Paretsky

Gràcies al Diccionari de detectius que us recomanava en l’entrada anterior, he topat amb un nom que m’ha portat molts records i que no puc deixar de consignar aquí.
Es tracta de la detectiva, sorgida de la ploma de l’escriptora nord-americana Sara Paretsky (1947), Victoria Iphigenia (Vic) Warshawski. La sèrie de les seves aventures està constituïda per 14 novel·les, els noms de les quals us detallo seguidament, així com per dos reculls de relats curts.
Us avanço que no les he llegides (però penso fer-ho). La meva única relació amb el personatge ve de la mà de la pel·lícula Detective con medias de seda, de 1991, protagonitzada per Kathleen Turner. I aquí és on comença la meva nostàlgica remembrança, perquè aquesta pel·lícula (que no passa de ser un divertiment des del punt de vista cinematogràfic) és una de les que la meva filla i jo tenim en la nostra llista privada i compartida de pel·lis preferides. Aquesta llista mare/filla, que no té res a veure amb qüestions externes i que respon exclusivament a la nostra íntima complicitat davant la pantalla, inclou títols del tipus Dirty Dancing, La verdad sobre perros y gatos o Jumping Jack Flash.
Els films de la llista els hem repetit incansablement amb enorme plaer, de vegades de matinada, estirades al sofà. Fent comentaris, avançant-nos mútuament allò que ja sabíem que havia de venir, rient abans d’hora amb els gags següents. A Detective con medias de seda hi surt una nena que, com a feina de l’escola, ha de tenir cura d’un ou durant uns dies, com si fos un fillet. No cal dir què passa quan el deixa en mans de la sui generis detectiva (és dura, bebedora, cínica, un desastre). La meva filla i jo hem parlat més d’un cop d’aquest tema de l’ou, que a ella li encanta. La llista és tan important per a nosaltres que, des que no viu a casa, quan fan una de les pel·lícules a la tele ens enviem ràpidament un còmplice (i sovint inintel·ligible per als forans) SMS.

El cas és que, en la meva voluntat de recollir les diverses sèries de novel·la negra, avui em fa il·lusió referir-me a Warshawski. Faré una passada per les llibreries, a veure si trobo alguna de les seves peripècies. Mentrestant, em permetreu que dediqui aquest article a la meva companya de llista.
A més, sempre té gràcia, atès que no abunden, poder parlar d’una heroïna (en femení) de novel·la policíaca.
Gràcies, negrots.

Llistat de les obres de la sèrie:

1. Valor seguro (Indemnity Only, 1982)
2. Punto muerto (Deadlock, 1984)
3. Ordenes mortales (Killing Orders ,1985)
4. Medicina amarga (Bitter Medicine, 1987)
5. Golpe de sangre (Blood Shot, 1988)
6. Marcas de fuego (Burn Marks, 1990)
7. Ángel guardián (Guardian Angel,1992)
8. Tunnel Vision, 1994
9. Tiempos difíciles (Hard Time, 1999)
10. Sin previo aviso (Total Recall, 2001)
11. Lista negra (Blacklist, 2003)
12. Fuego (Fire Sale, 2005)
13. Jugar a ganar (Hardball, 2009)
14. Body Work, 2010

Relats curts:

Windy City Blues, 1995 - relats curts
V. I. x 2 (2002)

8 comentaris:

Mireia Mora ha dit...

Oooooooh!! Quina emoció i quin orgull que expliquis al teu selecte blog de negror, el nostre pecat inconfensable cinematogràfic! La nostra llista de pelis que no serveixen per a res més que per a relaxar-se, somriure, disfrutar, evadir-se... Sí, ens encanta Medem, Hitchcock, Haneke, el cinema francès i el surrealisme italià, però... ai, que no ens posin a la tele qualsevol perla de la nostra llista on també hi ha Mi chica, Casper o El Diario de Bridget Jones... perquè la veurem amb delit i energia!!

Molta emoció de llegir tot això en públic, mami. Molta. Sovint em regales minuts així llegint tot el què escrius.

I ja posades... aprofito per agraïr-te una vegada més, aquest llegat que m'has donat. El setè ART. Que tant m'agrada... Amb el què aprenc tantes coses...!! Perquè tu, de petita em duies al cinema dissabte sí, diumenge també. I em vas ensenyar a afinar la punteria i el gust i també a estimar-lo.

Sí, gent, he tingut molta sort. Tinc una mare que val un imperi!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Snif, snif. Carai, cuc de seda, no tinc paraules.
Per cert, a la llista també hi ha "Algo para recordar", "Socios y sabuesos", "Sister act" i "Mi chica 2", xD!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

No sabia si ficar-me enmig de complicitats familiars i comentaris de mare i filla, però ja hi sóc.
No he vist aquesta peŀlícula amb la Kathleen Turner, ni d’altres que esmentes, tot i que potser els títols en anglès són molt diferents i sí que les he vistes, però jo també tinc la meva llisteta de peŀlícules per passar una bona estona i que he vist mil vegades. Són sempre peŀlícules que veia amb el meu fill (ell també les ha vist mil vegades) i ens ho passàvem d’allò més bé. Algunes són comèdies i altres peŀlícules d’acció, però sobretot peŀlícules clàssiques divertides, com ara les dels Marx Brothers. Aquestes dels germans Marx, com que també les veia amb el meu pare, me les sé gairebé de memòria.

Anna Maria Villalonga ha dit...

I tant que t'hi pots ficar enmig. L'article és públic i de fet, em fa gràcia que hi digueu la vostra i que us agradi. Sí, amb la meva filla també tenim pel·lis clàssiques, com per exemple les de Cary Grant o de la Katharine Hepburn, que ens encanten. "La fira de mi niña", "Historias de Filadelfia", "Tú y yo"...
O de Gene Kelly: "Cantant sota la pluja", "Levando anclas"...
Per no parlar de Woody Allen...
La llista és llarga i impossible de detallar sense dedicar-hi una prolongada estona.
Són films insubstituïbles, que expressen per sempre aquestes complicitats que neixen de la infantesa, van creixent amb el temps i esdevenen inesborrables. La vida, per sort, n'és plena d'aquests petits i alhora immensos records. La Mireia i jo en tenim un munt!

electra ha dit...

moltes gràcies!
m'encanta la pel·li que dius, l'he vista, i m'apuntaré la llista de novel·les.

Anna Maria Villalonga ha dit...

Perfecte, Electra. M'agrada remoure el tema i que bulli l'olla de les novel·les!

Unknown ha dit...

Una bona notícia. L'Academia d'Escriptors de Misteri dels EUA acaba de concedir el seu premi anual a Sara Paretsky. Sembla que per fi li arriven els reconeixements. Aquñi us deixo un enllaç a la notícia. Salutacions!
http://www.examiner.com/mystery-series-in-national/sara-paretsky-named-2011-mystery-writers-of-america-grand-master

Anna Maria Villalonga ha dit...

Moltíssimes gràcies per la notícia, Montserrat. Ara ja no puc, però demà al matí faig un breu.
Petons.