Harlem Nocturne

dijous, 5 de juny del 2014

John Banville/Benjamin Black, Premi Príncep d'Astúries de les Lletres




 
John Banville
 
L’escriptor irlandès John Banville ha estat guardonat enguany amb el Premi Príncep d’Astúries de les Lletres. John Banville és un dels autors vius en llengua anglesa més reconeguts. Fa uns anys va provar l’aventura de fer també novel·la negra. Es va camuflar darrere d’un pseudònim, Benjamin Black, i s’hi va posar. Val a dir que això del pseudònim no tenia la intenció d’amagar la seva vertadera identitat, que va resultar explícita des del primer moment.
El cas és que les seves novel·les negres (jo n’he llegit 3 fins ara, abans d’obrir aquest bloc) m’agraden molt. Revelen una volada indubtable, fruit de la qualitat indiscutible del seu creador.
Deixant de banda les connotacions monàrquiques que comporta el premi, estic molt contenta que li hagin donat. Evidentment, es tracta del reconeixement per tota la seva obra, però també implica la insòlita presència del gènere en aquesta mena de guardons.
 
El mateix José Manuel Blecua, Director de la Real Academia, ha destacat que “hoy, con la concesión del Premio Príncipe de Asturias de las Letras al escritor irlandés John Banville, el galardón distingue por primera vez en sus treinta y cuatro años de historia a un género como la novela negra”.  

Doncs ja era hora, postil·lo: ja era hora!  
 
També la catedràtica de la UB Rosa Navarro, membre del tribunal, ha manifestat: “con Banville no se premia a un nombre más sino a un novelista esencial en el panorama contemporáneo de las letras universales, capaz de combinar un profundo análisis del alma humana con la creación de tramas apasionantes que siempre guardan una sorpresa”.
 
També ha fet referència a “la capacidad del autor irlandés para transformarse en Benjamin Black, para escribir apasionantes novelas policíacas protagonizadas por personajes totalmente distintos a los que aparecen en las obras que firma con su nombre”.    
 
Fantàstic. Alguna cosa es belluga, encara que sigui molt lentament, a la Torre d'Ivori.  L’enhorabona Banville/Black!

 
    
Benjamin Black
 
 

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Bon dijous estimada Anna, un altre llibre que tant ben recomenat, de cap a llegir....
rápida y rauda a comprar!!!!!
Una abraçada, fa temps que no paso per el teu mur, encara recordó i tinc ben guardat, amb una carpeta (molt maca) que em van fer els nets, el teu escrit... ja deus saber per Eva, l'emociò..... <3 <3

Jordi Canals ha dit...

L’enhorabona Banville ben merescuda i també a tu, Anna, per aquesta crónica que anima a poder trobar un momet per obrir el seu llibre.

Unknown ha dit...

Doncs moltes felicitats!
No en sabia res, d'aquest autor!

Unknown ha dit...

Felicitats pel premi,Branville! Encara que sigui monàrquic, el premi, és un reconeixement per la feina ben feta!
No he llegit res d'aquest autor, el tindré present!
Gràcies Anna!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Me l'apunto. Si tu el recomanes ha de ser bo.