Harlem Nocturne

dijous, 16 de maig del 2013

La novel·la negra catalana es belluga: "Llibres del delicte"




Ahir em vaig reunir a Laie (ja sembla el lloc oficial de totes les meves trobades) amb en Marc Moreno. El recordareu dels articles de Tiana Negra. En Marc és periodista, expert en comunicació a la xarxa i escriptor negrot. 

Ens vam trobar per tal de parlar de la seva nova i engrescadora iniciativa, la creació d'una editorial (de moment petita, però esperem que creixi molt) especialitzada en novel·la negra en llengua catalana. 

L'editorial té un nom prou suggeridor: Llibres del delicte. Us deixo aquí l'enllaç a la web per tal que pogueu fer el tafaner. També els podeu seguir a facebook i a twitter, és clar. 

No cal que digui que em sembla un projecte molt interessant. I em vaig sentir molt honorada i recompensada quan en Marc em va explicar que la determinació i l'entusiasme que ha descobert en persones com en Sebastià Bennasar i jo mateixa l'han decidit a sumar-se al carro de la defensa de la nostra narrativa negra. 

La seva idea és publicar novel·la d'autors catalans, novel·la ben feta i de qualitat. De moment, té pensat que surtin uns 6 títols a l'any, però això també pot augmentar o no. Evidentment, caldrà veure com es va desenvolupant tot plegat. La distribució serà molt directa, intentant defugir els intermediaris. 
 
Llibres del delicte té la voluntat d'aplegar una novel·lística de caràcter molt actual, que reflecteixi l'última hora de tot el que estem vivint a casa nostra. En Marc Moreno pensa que tenim molts temes per tractar i analitzar (desnonaments, atur, independència, corrupció, etc.) i que la novel·la negra catalana ha de saber ocupar-se'n, tot i mostrant la història que estem vivint i deixant una mica de banda qüestions llunyanes que no ens afecten tant. No debades és periodista. Això -com passa amb en Sebastià Bennasar- se li nota. 

De moment, ja tenim aquí el primer títol. Es tracta de la seva darrera novel·la, Independència d'Interessos, que acabo de posar a la cua de les meves lectures pendents.  La segona ja es troba també a punt de solfa. La portada, que pica una mica l'ullet a La Cua de Palla, és groga i negra. Però en Marc m'ha dit que la intenció és alternar el groc amb el vermell (potser de la sang, hehe).

Per tant, negrots, una bona notícia. Llibres del delicte s'afegeix a Crims.cat en la publicació de novel·la criminal en llengua catalana. És obvi que aquest tipus d'iniciatives enriqueixen el país i són molt valuoses i necessàries. A partir d'ara, comptem amb un puntal més. I no patiu que, des d'aquí, us aniré informant de tot, com faig sempre. 

En la lluita per la nostra normalització literària (en aquest cas relacionada amb el gènere nnegre), com més serem, més riurem. 




9 comentaris:

M.Dolors ha dit...

Felicito al Marc per la iniciativa. És un valent! I me n'alegro que també s'encomanin coses positives, com l'energia i la feina ben feta del Sebastià i de l'Anna. Això ens permet tenir esperança. No només s'encomanen els fets delictius. Que ben bé sembla això en un país com el nostre.
Endavant i molta sort. El camí no és gens fàcil.

Jordi Canals ha dit...

Enhorabona perla bona feina que constantment estàs fent obrint –te camí amb voluntarioses editorials i autors de qualitat plens de valentia emprenedora. Molta sort per a Marc Moreno.

Anònim ha dit...

Felicitats per la iniciativa! Endavant per la cultura i pel país!

IO

Anònim ha dit...

Estic molt contenta per aquesta iniciativa. M'he llegit quasi tots els llibres de la "cua de palla"... i aquesta portada m'hi fa pensar molt.
Gràcies per la inciciativa i la valentia.


MARTA VALLS

Anònim ha dit...

Aquest país necessita gent com en Marc, amb empenta, per tirar endavant projectes nous! Fa falta que les administracions ajudin als emprenedors com ell!
Força Marc Moreno!

Tura

Anònim ha dit...

Gràcies pels ànims i el suport! Tot això ens dóna força i ens fa pensar que aquest projecte té futur.

La cultura ens farà forts i tots hem d'aportar el nostre granet de sorra pel català i per la nostra literatura.

I gràcies a tu, Anna, per la teva vitalitat i el sentiment que hi poses. Una inspiració per tots els qui apostem per la cultura catalana.

Marc Moreno

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies a tots i a tu, Marc. Evidentment, són moments de lluita imprescindible. La suma dels esforços és l'única manera d'aconseguir avançar. Dels covards mai no se n'ha escrit la història! En els moments de cansament i defalliment, penso en tots els que ens han precedit, però sobretot en els que ens seguiran en el futur. Hem de salvar la nostra llengua i la nostra cultura des de tots els fronts. Endavant!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Magnífic! Tot el meu suport (moral, de moment) per aquesta iniciativa. Endavant!

Unknown ha dit...

Felicitats per la iniciativa!! Els negrots estem molt contents!
Endavant!