Harlem Nocturne

dimecres, 1 de febrer del 2012

Preludi de la BCNegra: el crim a TV3



Com a preludi de la BCNegra 2012, anit l'espai Via llibre de TV3 va emetre un programa centrat en el gènere negre. Sense ser monotemàtic de la novel·la negra en català, li va dedicar uns quants minuts, vehiculats sobretot a través de la conversa informal (hehe) entre Teresa Solana i Sebastià Bennasar, al voltant (més hehe) d'una taula de billar.
També van aparèixer Paco Camarasa (llibreter cofundador de Negra y Criminal), Josep Forment (de l'editorial d'Alrevés, artífexs de la nova col·lecció Crims.cat), Àlex Martín Escribà (professor universitari, estudiós del gènere i director d'aquesta col·lecció) i Jordi Canal (director de la Biblioteca especialitzada La Bóbila, de l'Hospitalet).
Aquí mateix us deixo l'enllaç per si voleu veure el programa, negrots, cosa que crec que heu de fer. No patiu que no arriba ni a mitja hora. Per tant, no us robarà massa temps.  


També hi trobareu una entrevista molt interessant a l'autor grec Petros Màrkaris, guanyador de l'edició d'enguany del Premi Pepe Carvalho, que li serà lliurat durant la BCNegra.   

Evidentement, estic molt contenta que TV3 es decideixi a introduir de mica en mica programes sobre el gènere, força silenciat a la nostra televisió fins fa poc. Però tinc una crítica a fer. Ja que ve la BCNegra, m'hauria agradat que, juntament amb els autors de fora (cap problema), s'haguessin citat també els autors catalans que acaben de treure novel·la. Hi apareix algun, però no tots. Crec que hauria estat un detall magnífic ser una mica més exhaustius. 

5 comentaris:

ALÍCIA MARSILLACH ha dit...

Ja m'ho mirarè amb calma. L'escriptor grec, és l'únic d'aquest genre que li agrada a la meva amiga de Cantàbria. La seva actitud envers la literatura negra em sembla una tonteria. Ahir mateix, es van explicar una sèrie de coses molt interessants, com el fet que no hi hagi una "jerga" en català com en castellà.

Anònim ha dit...

Anna, m'ha agradat molt aquest video; l'he trobat interessant i molt ben fet; la conversa al billar entre Solana i Bennasar, molt propera, i el escriptor grec que vol decapitar als banques m'ha caigut molt bé...està molt content amb el seu premi !! Tindré que comprar el seu llibre. Mai en la vida hagués cregut que els bombers llegissin tant; també compraré "La Carretera". Podem està ben contents els negrots; la novela negra catalana ja té un lloc important i crec, pel que veig, ben merescut...que vagi tot molt bé i disfrute-ho. Tura.

Jordi Canals ha dit...

Gràcies per l’enllaç; no l’havia vist; M’ha agradat. Cada vegada més la novel•la negra a Catalunya va agafant el seu espai i això té un valor inestimable sobre tot pels autors catalans que retraten la corrupció i la maldat mirant cap a casa i per tota la gent que te interès per la cultura i està impulsant el procés d’aquest gènere.

Unknown ha dit...

Oh, no ho vaig veure! Gràcies per l'enllaç. M'ho miraré amb calma!
Jo també m'estic enganxant a la novel·la negra catalana!
Petons!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

A mi també em sembla magnífic que TV3 parli, ni que sigui una mica, de la noveŀla negra catalana. És importantíssim que aquests autors catalans (tots els autors catalans) siguin ben coneguts del públic. M’ha agradat molt veure el vídeo, amb la part sobre crims.cat i sobretot el diáleg entre en Sebastià Bennasar i la Teresa Solana. Per cert, ja que hi sóc, saps que S. Bennasar oferirà uns cursos per aprendre a escriure narrativa, inclosa noveŀla negra? Espero que s’hi apunti força gent.