Harlem Nocturne

divendres, 29 d’abril del 2016

No jugueu al cementiri, d’Olga Xirinacs



He llegit No jugueu al cementiri, de l’autora tarragonina Olga Xirinacs (novel·la guanyadora del Premi Sèrie Negra 2002), amb un gaudi molt gran. No perquè sigui una novel·la vertaderament negra, que no ho és, sinó amb el plaer de tot el contrari. Amb el plaer de paladejar una petita delícia, escrita amb un estil de regust antic, que ens remet als relats clàssics de fantasmes i espectres i alhora ens parla de la societat actual.
Dues trames entrellaçades, un violoncel que guarda un misteri, un heterogeni grup de personatges a quin més curiós, una violació terrible, uns nens enjogassats, valents i tafaners, l’encís hedonista del bon menjar i de la música, la bellesa de la pluja i del mar, l’encant inigualable de les velles històries contades en veu baixa. Tot un embruix de sensacions i circumstàncies que acaben lligant sense més pretensions que fer-nos passar una estona ben enganxats a la lectura. I sense oblidar la gràcia de parlar de morts, de cadàvers, de cementiris, amb un cantó clarament gòtic dins d’una narració que unifica senzillesa, sorpresa i imaginació.  
Estic contenta d’haver fet cas a la mestra Aritzeta i d’haver llegit aquesta novel·la. I, sobretot, de poder incloure per primer cop la ressenya d’una obra d’Olga Xirinacs en aquest bloc. Era una mancança històrica que avui, per fi, queda solucionada. 
Que passeu un bon dia, negrots.  





7 comentaris:

Olga Xirinacs ha dit...

Moltes gràcies, benvolguda Anna Maria,
pel teu amable comentari. És una satisfacció per a mi que comparteixis el gust amb què vaig escriure el llibre, i més perquè ets una reconeguda experta en el gènere i fas una sensible valoració de l'obra.
Rep el meu afecte.

Anna Maria Villalonga ha dit...

Al contrari, admirada Olga. Gràcies a tu per oferir-nos una novel.la tan deliciosa. I per tot, per tota una vida dedicada a les lletres. Una fortíssima abraçada, estimada.

Jordi Canals ha dit...

Gràcies per la crònica Anna. No deixaré de llegir “No jugueu al cementeri” M’agrada l’estil de Margarita Aritzeta.

Anna Maria Villalonga ha dit...

No és d'Aritzeta, Jordi. És d'Olga Xirinacs.

Jordi Canals ha dit...

Ostres! Ara m'adono de l'error volia dir Olga Xirinacs. Ho sento! Sempre les confonc. Estava llegint a Margarita Aritzeta.D'aquí ve.

Anònim ha dit...

Tinc el deure pendent de llegir aquesta autora. En prenc nota.
Gràcies

Àngels Freixa

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Vaig llegir un llibre de relats d'Olga Xirinacs i em va agradar molt. Ja és hora que torni a llegir aquesta escriptora. M'apunto la noveŀla. Potser la tenen a la biblioteca Robarts, ara ho miraré. Gràcies!