Harlem Nocturne

divendres, 19 de desembre del 2014

Anem fent camí: la novel·la negra catalana en una publicació universitària





Aquests tres individus que veieu en foto retrospectiva (Salamanca, 2013) tenim una dèria: la novel·la negra. I, encara més, la novel·la negra escrita en català. 
Som així, ves per on.
 
Una de les fites que des de fa temps ens hem proposat és que el gènere en la nostra llengua vagi fent via cap al seu reconeixement. Això vol dir moltes coses, però una de les més importants és intentar que arribi a les Universitats, un lloc poc amable per a la literatura que s'allunya del cànon, 
considerada "menor" i "popular".
 
La nostra tasca és una cursa de fons, això ho tenim molt clar. Però de tant en tant fem una gambada. I avui us podem anunciar que n'hem fet una. 
Ha estat un projecte llarg i costós, però finalment 
ja tenim amb nosaltres la bonica criatura.
 
La Revista acadèmica de la Facultat de Filologia de la Universitat d'Alacant, Ítaca, ha publicat un número monogràfic dedicat a la novel·la negra catalana. L'hem coordinat, amb una feinada més que considerable, entre els dos individus de més amunt (Àlex Martín Escribà i Sebastià Bennasar) i una servidora. A la revista hi ha articles sobre allò que ens agrada dir "els deu negrets".  O sigui,  deu autors que considerem emblemàtics del gènere en la nostra llengua, alguns del passat i d'altres del present.  
 
Es tracta (per l'ordre en què apareixen a la Revista) de: Jordi de Manuel, Agustí Vehí, Teresa Solana, Andreu Martín, Ferran Torrent, Maria Antònia Oliver, Antoni Serra, Jaume Fuster, Manuel de Pedrolo i Rafael Tasis.
 
Com veureu si hi entreu, 10 estudiosos hem parlat dels nostres 10 negrets. En el mateix ordre som: Anna Maria Villalonga, Jordi Figuerola, Stewart King, Àlex Martín Escribà, Andrea Robles, Alejandro Casadesús, Sebastià Bennasar, Margarida Aritzeta, Anna Moreno-Bedmar i Salvador Balcells.
 
De moment, us deixo l'enllaç que permet llegir els articles per Internet (AQUÍ). La revista en paper es troba ara mateix a la impremta.
 
La veritat és que estem molt contents del resultat i d'allò que significa. Esperem que, per a tots els amants del "negre", sigui tan interessant
com ho ha estat per a nosaltres. 
 
 
 
 
 
 

11 comentaris:

Jordi Canals ha dit...

Hi donaré una ullada. Enhorabona i molta sort en aquesta nova aventura. Bon Nadal! Una abraçada!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies, Jordi. L'aventura grossa era arribar a publicar-ho, en realitat.

Lluís Bosch ha dit...

Felicitats pel projecte! Entre tots ho hem de fer avançar. Què seria e la vida sense començar aventures?

Anònim ha dit...

És extraordinària la tasca que feu, Anna. Enhorabona!

Àngels

Anònim ha dit...

Felicitats. És un gran èxit.

Una abraçada mmolt forta!!

Marta Valls

Unknown ha dit...

Felicitats!
Fantàstic que així sigui, la feina
ben feta sempre assoleix fites.
Bon Nadal, per tots els negrots!

Anònim ha dit...

Felicitacions a tots tres, el dossier té molt bona pinta.

Unknown ha dit...

Ho miraré! Moltes felicitats! Sou uns cracks!

Montse ha dit...

Gràcies per la feina i per l' enllaç!!!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

És magnífic el que heu aconseguit. I el número monogràfic també. Només he tingut temps de mirar-lo per sobre en general, però m'he llegit bé el teu article sobre Jordi de Manuel, i m'ha agradat moltíssim!!! Que interessant! Ningú no se l'hauria de perdre! Quan pugui en llegiré algun altre.

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies a tots. La veritat és que estem molt contents.

Personalment, també em fa molt feliç haver esdevingut l'estudiosa de l'obra de Jordi de Manuel. Hi crec molt en la seva aposta literària. M'agrada molt com escriu. Per a mi, és un gran.

Gràcies, Potato, pel que comentes. El cert és que sí, he quedat molt satisfeta de l'article.