Harlem Nocturne

dissabte, 12 de novembre del 2011

Presentació de "La Cua de Palla: retrat en groc i negre" a la Bòbila


Ahir vam assistir a un acte fantàstic, esperat i anunciat aquí i que va resultar molt concorregut. Em refereixo a la presentació, a la Biblioteca la Bòbila de l’Hospitalet de Llobregat, del llibre d’Àlex Martín Escribà i Jordi Canal i Artigas, La Cua de Palla: retrat en groc i negre. Acompanyats pel regidor de cultura de l’Ajuntament de l’Hospitalet i pel director de l’Editorial Alrevés, Josep Forment, els dos autors ens van fer cinc cèntims, ben emocionats, de la gènesi i del procés d’escriptura del llibre. Un projecte que, per la envergadura que posseeix, ha ocupat cinc anys de la seva vida.

La Cua de Palla: retrat en groc i negre em sembla un necessari i rigorós assaig sobre la col·lecció –en aquest cas de novel·la negra, detectivesca, policíaca o criminal més important a casa nostra, sorgida de la iniciativa de Manuel de Pedrolo i continuada per Fuster i Comas. Normalitzar tots els racons de la nostra cultura, de la nostra literatura, implica també estudiar-los i documentar-los amb seriositat. Aquest volum, que tinc a casa des de fa dies i que he fullejat prou detingudament, em sembla una esplèndida mostra d’aquesta premissa.


Deixo en suspens el compromís de comentar el llibre de manera més profunda en un futur, però de moment us puc dir que paga moltíssim la pena i que jo diria que és de consulta obligada per a tots els amants del gènere i per a tots els amants de la literatura en català.

L’acte d’ahir va resultar un èxit de públic. Tothom estava satisfet. Jordi Canal i Àlex Martín, que són dues persones entranyables i magnífiques, van presentar el seu llibre des de l’orgull d’una feina ben feta amb la qual havien après i gaudit molt. L’editor també estava ben content (admiro l’aposta envers el gènere, tant pel que fa a les obres de creació com als estudis, de la gent d’Alrevés). I el regidor, veient la gentada que s’havia arribat a reunir, se sentia orgullós de ser l’amfitrió i de poder presumir de disposar de la biblioteca amb el fons negre més important de tot l’Estat (recordem que en Jordi Canal n’és el director).
En fi. Una tarda de divendres molt ben aprofitada, després d’una intensa setmana de negror.     
La gent entrant

Els autors: Àlex Martín i Jordi Canal
  
Jordi Canal, signant
La gent d'Alrevés

5 comentaris:

Hele la Sabatera ha dit...

Una crònica fabulosa. He de comprar aquest llibre, és molt interessant

Anònim ha dit...

Patri Cia
Ara ja sé que és una crònica XD
Gràcies per descriure la presentació del llibre,ens fas venir ganes

Boladevidre ha dit...

Tornen els "malfactors". O almenys se'm torna a parlar... Ja saps la meva debilitat... bona ressenya!

Unknown ha dit...

Gràcies per la crònica!
Segur que és un llibre molt interessant. La llista es va ampliant!
Petonets!

Yves ha dit...

Estic segur que t'ho vas passar genial. Ja feia temps que en parlaves. Segons hem entès, era necessari la (re)creació d'aquesta col·lecció. A gaudir-la!