Harlem Nocturne

dijous, 16 de gener del 2014

Tempesta al Bàltic, de Salvador Balcells





Tempesta al Bàltic, de Salvador Balcells, és la quarta aventura del sotsinspector dels Mossos d’Esquadra Emili Espinosa, després de La taca negra, El vi fa sang i Dur de pair. En aquesta ocasió, el policia valencià (que viu i exerceix a Tarragona) es troba en un lloc ben allunyat del seu ambient habitual: un creuer pel Bàltic on està passant unes idíl·liques vacances amb la seva esposa Cinta.

Les vacances, però, deixen de ser tan idíl·liques quan una passatgera, una noia jove i bonica de costums una mica llicenciosos, apareix morta en circumstàncies clarament sospitoses.

La novel·la és molt lleugera i passadora, agradable de llegir especialment per als amants de la literatura costumista. I és que Balcells, com ha manifestat explícitament en diverses ocasions, es troba molt còmode en aquest registre. La seva obra se situa a mig camí entre el gènere policíac i una narrativa senzilla i planera que posa èmfasi, per damunt de tot, en la vida quotidiana dels personatges.

Pel que fa a aquest aspecte, la trama de Tempesta al Bàltic resulta extremadament realista i recognoscible. Balcells és un bon observador i ens mostra les relacions humans de manera molt versemblant. Els estira-i-arronsa matrimonials, les petites misèries de la gent, el comportament humà en solitari però també dins del grup... Tot plegat és el que sembla interessar més l’autor, que es deté en un gran nombre de detalls gairebé com si la novel·la, més que formar part del gènere criminal, estigués adscrita a la narrativa de viatges. També la vida dins del vaixell i la correlació de forces que s’hi estableix davant del conflicte esdevenen perfectament creïbles.

En contrapartida, el cas policial –malgrat que ben lligat i justificat– no m’ha semblat tan factible. Ignoro si un mosso d’esquadra de vacances podria arribar a intervenir tan directament en una investigació d’assassinat en un creuer estranger i en terres russes. Tanmateix, estem parlant d’una novel·la. De vegades en la ficció passen coses que semblen impossibles. A més, tenim entre les mans un policia, l’Emili Espinosa, que sempre es fica on no el demanen. Un investigador que, en contra del que pugui semblar, és extremadament competent, intuïtiu i tossut. On hi ha un crim, allà que hi és. I el millor de tot: sempre se’n surt, negrots. Ja us ho podeu ben creure.

Si voleu passar una estona distreta, tot passejant calmosament per la geografia del Nord d'Europa, no us ho penseu. Aquesta és la vostra novel·la.

Bon dijous, negrots.


 

10 comentaris:

Jordi Canals ha dit...

Seguint el teu consell Anna, anoto Tempesta al Bàltic, de Salvador Balcells a la llista de lectures pendents.

Unknown ha dit...

No me'l perdré!
Gràcies!

Hojas de Alisio ha dit...

M'agradaria ressenyar-lo...a veure si tinc sort !

Petons, guapa !!!

Gemma ha dit...

M'arruïnaré !

Anònim ha dit...

Jo tambe l'apunto a la llista...

Gràcies!!!


Marta Valls

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

M'agrada que hi hagi noveŀla negra en català per a tots els gustos, per tant, també la que es decanta més pel constumisme i un tarannà planer. Endavant amb tots el nostres autors!

Anònim ha dit...

A la llista, llarga llista!
Gràcies per la ressenya Anna, si és planer serà fàcil de llegir...
El compraré,
Tura

Mireia ha dit...

Bon dia a tots iespecialment a tú Anna Maria!!
Arran de l'escrit de Cristian Segura al Diari Ara ,he descobert el teu blog.De ben segur que llegiré el llibre de Salvador Balcells i els teus. Sóc Mosso d'Esquadra des de fa 27 anys i confeso, enganxada a la novel.la negre.Si et serveix d'ajut et diré que al menys en el meu cas no dubtaria en intervenir directament en un assasinat estigui on estigui . Si em deixen, endavant i si no, estic segura que per compte propia faria les meves indagacions. Quan tens tant interioritzada la teva feina i saps que s'ha de fer no pots evitar actuar.
Una abraçada
Mireia

Anna Maria Villalonga ha dit...

Hola, Mireia
Gràcies per passar per aquí. I espero que t'hi quedis molt temps.
I gràcies també pels teus aclariments sobre la feina.
Que bo! M'encanta la informació de primera mà.
Una abraçada,
Anna M.

Anna Maria Villalonga ha dit...

Per descomptat, també, gràcies a tots!!!