Harlem Nocturne

dijous, 29 de setembre del 2011

La cua de palla: retrat en groc i en negre.



Suposo que els negrots de veritat coneixeu perfectament La Cua de palla, la històrica col·lecció de novel·la criminal en català, dirigida per Manuel de Pedrolo, que va aparéixer de manera regular entre 1963 i 1969-70. Posteriorment, no va poder continuar fins que, ja l'any 1981, hom publicà una selecció. Més tard, el 1985, Xavier Coma la rellançà sota el títol Seleccions de la Cua de Palla, etapa en la qual es  van publicar  més de 150 novel·les.
Totes aquestes informacions i moltes més les podreu trobar en la novetat que avui em complau anunciar:  La cua de palla, retrat en groc i negre, de Jordi Canal i Àlex Martín Escribà. Dos autèntics experts en el gènere que ens ofereixen amb rigor un complet assaig sobre la història de la col·lecció.
L'editorial Alrevès, que aposta fort pel gènere en català, publica el llibre, i els coneixements de Jordi Canal (director de la Biblioteca especialitzada la Bòbila de l'Hospitalet) i Àlex Martín Escribà (professor de literatura i  director del "Congreso de Cine y Novela Negra de la Universidad de Salamanca") hi posen la sapiència.


No us perdeu, negrots, aquesta aproximació a una part de la nostra història negroliterària. La gran iniciativa de Pedrolo que, mentre va durar, va contribuir a quelcom tan necessari com normalitzar la literatura de gènere a casa nostra.   
Per cert, que la presentació serà el dia 11 de novembre a les 19 hores a la Biblioteca la Bòbila. Ja us ho recordaré més endavant per tal que no us n'oblideu, negrots.  
Afegeixo els enllaços d'un vídeo de presentació i un conjunt d'imatges que, sens dubte, faran les delícies de tots els afeccionats. Les darreres recullen els portades de la col·lecció. Un petit plaer.  



12 comentaris:

Duc Engrescador ha dit...

És una molt bona notícia que allò que va ser i representar la col·lecció "Cua de palla" quedi ben documentat i analitzat. Felicitem-nos-en i fem arribar el nostre agraïment a tots aquells que han treballat perquè això fos possible.

Boladevidre ha dit...

I tant bona notícia! Jo en vaig ser un lector entregat i fidel ja de la primera col·lecció, degit a l'amistat del meu germà Xavier amb en Pedrolo. A més, l'any 80 un títol de la col·lecció, "No hi ha lotus per a Miss Quon", va servir per intitular el meu espectacle de cabaret/sèrie negra "No hi ha Gimlet per a tothom". Us en deixo l'enllaç per mirar-ne fotos per als més curiosos i curioses.... http://quico-romeu2.blogspot.com/2010/08/1980-no-hi-ha-gimlet-per-tothom.html

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies a tots dos per passar per aquí.
Quico, vaig a tafanejar, naturalment.

interrobang ha dit...

També sóc dels que van mamar la novela negra amb la cua de palla, i ara quan la reviso me'n faig creus que pogués llegir aquella lletra tan petita en aquelles pàgines tan atapeïdes.
Jo no vaig posar cap títol a res, pero si que vaig fer incondicionals entre els autors i m'ho vaig passar d'allò més be.
Serà una bona elecció per nadal.

Hele la Sabatera ha dit...

És una noticia fabul.losa !!!

Unknown ha dit...

Jo també he viscut entre "La cua de palla".
Em sembla excel·lent la notícia. No cal dir que llegiré el llibre així que pugui.
Petonets!!

Anònim ha dit...

Bona noticia per els negrots. Encara que sigui ignorant en el tema, amb els vostres comentaris i els escrits de l'Anna vaig aprenent cada dia una mica més.

Anònim ha dit...

M'encanta assebentar-me de totes les novetats, i molt més de la novel.la negra amb catalá. M'agrada també llegir els comentaris de tots, que sou més experts.I les recomanacións de L'Anna que sempre emb sadueixen.
Moltes gràcies.

Carme Luis

Yves ha dit...

Gràcies per la info! Segur et delectaràs com ningú!

ALÍCIA MARSILLACH ha dit...

Excel.lent notícia!

Maria ha dit...

Preciosa la col·lecció de cobertes de la col·lecció. De tant en tant encara en pesco alguna, de La cua de palla. T'agrairé el recordatori del llibre de l'Escrivà & Cia.

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Sí que és una bona notícia. He de confessar que jo no he estat lectora de La cua de palla, però els meus pares llegien tots els llibres d’aquesta coŀlecció, així que sempre corrien per casa. Quan va sortir aquesta coŀlecció jo llegia altres coses i després vaig venir al Canadà. Tanmateix, m’agradaria molt llegir “La cua de palla, retrat en groc i negre”. I el vídeo és molt atractiu.