Harlem Nocturne

dijous, 31 de desembre del 2009

Últim dia de l'any: crònica de la darrera compulsió.


Crec que no podia acabar l'any d'una altra manera que no fos amb la narració de la darrera compulsió llibresca d'aquesta trista esclava de la literatura.
Ahir em trobava a l'FNAC de l'Illa Diagonal, fent de reina d'Orient per a la meva família, quan, com per art de màgia, em vaig veure situada enmig d'un ampli expositor dedicat a la novel·la negra. No el vaig buscar. Simplement, l'expositor era allà. I jo, la pobra Anna Maria, també.
Total, que malgrat la meva lluita per mantenir-me ferma, la feblesa em dominà irremeiablement. El resultat podeu imaginar-lo, tot i que fou relativament controlat.

Només dos exemplars. Un, un títol desconegut de novel·la nòrdica. L'autor: Thomas Kanger. El nom del llibre: "Tierras de frontera". L'opinió del diari Dagens Nyheter: "Si hay un personaje de novela policiaca que merezca ser comparado con la Lisbeth Salander de Stieg Larsson, es la inspectora Elina Wiik de Thomas Kanger".
Ja em direu, davant d'aquesta manifestació i del meu reconegut enyor pel que fa a la Lisbeth, no em podia resistir.

El segon, un clàssic. Un clàssic que es va enganxar a les meves mans i que vaig olorar amb fruïció reverencial: Charles Dickens, "Para leer al anochecer. Historias de fantasmas". Per Déu. El vaig fullejar i és ple de relats tan prometedors que ja se'm fa la ment aigua. O sigui, que no tinc remei.

Encara no els portat a la lleixa conflictiva. Ja veurem com m'ho munto. Potser ho faré d'amagatotis aquesta nit, aprofitant que els llibres que fan cua estaran una mica borratxos a causa de la celebració de l'entrada de l'any (sempre beuen més del compte, és una manera d'ofegar les seves penes).

I per a vosaltres, fidels negrots, l'esperança que ho passeu molt bé, que us divertiu i que el 2010 ens depari a tots plegats molta felicitat.
Ah, i molta, però que molta, negror literària. Fins l'any que ve!!!

11 comentaris:

Maria ha dit...

Bon any, Anna i addictes a la negror en general!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Bon any, Maria, la negrota per excel·lència!.
En saps res d'aquest Thomas Kanger?

Maria ha dit...

No en sé res; m'havia prohibit reincidir en els suecs, però amb aquesta comparació amb la Lisbeth serà difícil... M'esperaré fins l'any que ve perquè ens expliquis com ha anat l'experiència. No triguis gaire, eh?
(Continuo amb la Fred Vargas i el despistat del comissari Adamsberg, que té la virtut -poc pràctica en un policia- de tenir el cap sempre en un altre lloc quan parla amb algú. A "Sous les vents de Neptune" fa una mena de stage al Québec per intercanviar experiències amb la policia d'aquí, i no t'explico que divertit que és llegir diàlegs en québécois.)
Siau!

Elies ha dit...

Bon any a tothom!

Llaudal ha dit...

Bon any de lectura i escriptura. Sona a nen petit de primària. Tant se val! Molta lectura i molta escriptura... negrota. I per començar una mica de bogeria aquesta nit de gresca!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies, Elies i Narcís. Bon any... negrot!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Hola Anna Maria,
M’he divertit força llegint el teu article. Realment m’agrada molt com escrius; ets una escriptora molt bona, sigui quin sigui el text.
Bon 2010 per a tothom!
Shaudin

Anna Maria Villalonga ha dit...

Oh, Shaudin. Moltes gràcies. Però l'he escrit en cinc minuts. Això dels llibres que s'enfaden perquè s'han d'esperar a ser llegits ja ve de lluny. Hi ha molts articles en aquest bloc que van reprenent aquest fil, però l'origen va sorgir en un conte, "Beneïts invasors", que precisament van publicar a l'abril a "La lluna en un cove".
S'ha convertit ja en un lloc comú de la meva ficció pròpia. És una manera com una altra de recomanar als negrots els llibres que vaig llegint i comprant.
Bon any per a tu també. Fins molt aviat i novament gràcies per la teva amabilitat.
Anna

Jesús M. Tibau ha dit...

bon any 10 ple de llepolies de l'ànima

Unknown ha dit...

Ufff..jo també m'he firat en negre..En dos dies que he tret el cap per una cèntrica lliberia de Manresa he adquirit 6 títols negres: Puertas abiertas de l'Ian Rankin que és el que llegeixo ara i de moment m'agrada molt, Si los muertos no resucitan de Philip Kerr, 3 de la Maj Sjöwall i el Per Wahlöö: El policia que rie, El hombre que se esfumó i El hombre del balcón, ja que d'aquesta parella fa uns anys ja havia llegit Roseanna i em va agradar molt. I per acabar, sense voler, en una lleixa vaig veure el darrer de la P.D.James que es diu Muerte en la clínica privada i no me'n vaig poder estar..ufff..ara torno a estar força lector, lector..he.he.he...aah i em descuidava a l'opencor vaig trobar les versions més barates de butxaca de Una navidad diferente i La granja...Ara han tocat aquests en castellà, però en tinc uns quants de pendents en català.Vaig compaginant els dos idiomes i de tant en tant en fico un en anglès..Per cert, BON ANY 2010 A TOTS ELS NEGROTS I NEGROTES...

Anna Maria Villalonga ha dit...

Carai, Josep. Jo també tinc fent cua el tercer i el quart de la Maj Sjöwall i el Per Wahlöö (els dos primers ja els vaig llegir i ressenyar aquí). Però de la resta no en sé res. Ja ens aniràs fent cinc cèntims. Hi ha tanta cosa, xD!
Bon any, negrot!