Harlem Nocturne

dimarts, 22 de desembre del 2009

Pobra Maria!


Tot recordant l'exímia Rodoreda i una de les frases paradigmàtiques de La plaça del Diamant, vull dedicar aquest breu article a la meva amiga Maria, ànima en l'ombra (i mai millor dit per la coincidència del títol) d'aquest bloc negre.
La meva amiga viu en un poble. No es tracta d'un poble petit ni desconegut, però ara fa molt mal temps, ha plogut i nevat i la pobra està semi (només semi) aïllada a causa de les inclemències meteorològiques.
El cas és que l'esmentada Maria és una erudita de nassos, experta en manuscrits medievals, renaixentistes, etc. Capaç de reconèixer i datar escriptures i lletres sense tremolar. Paleografia pura. Però, curiosament, és també una amant compulsiva del gènere negre.
I aquí arriba el problema. Al poble petit i no desconegut envoltat de mal temps, no hi ha llibreria. I la pobra Maria es troba que està a punt d'acabar la novel·la criminal que té entre mans i que no li'n queda cap altra. I ara què fa? No hi ha lloc on comprar-ne una de nova. Es veu obligada a repassar la seva biblioteca casolana (jo crec que ben nodrida) i a triar quelcom ja llegit, o quelcom que no li ve de gust, o quelcom que no li va agradar en temps pretèrits.
I se'm queixa per correu. Però jo no hi puc fer res. I va i clama per un manuscrit antic, que això sempre l'alegra. Serà possible!
Maria, reina, l'únic que em veig capaç de dir-te és: ànims des del bloc i fes una campanya al teu poble perquè hi instal·lin una llibreria. O, si no, baixa a Barcelona, que els malaïts urbanites sempre et podrem oferir un espai per calmar problemes compulsius.
Ho sento, negrota.

2 comentaris:

Maria ha dit...

Bé, obriré un compte perquè els qui vulguin fer aportacions en aquestes festes tan entranyables, etc.
Anna, no siguis injusta amb les dues -sí, dues!- llibreries del meu poble nevat, que fan el que poden. Més aviat culpa'n la poca previsió d'una servidora, que no comptava amb la neu quan va decidir que es quedaria a casa a treballar. Com et deia per altres conductes, Moby Dick -versió completa i original, que de succedanis ja n'hi ha massa- és l'opció número 1.
Bon Nadal a tothom!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Ah, n'hi ha dues de llibreries. Aleshores, posa't el calçat adequat i endavant! O és que són molt lluny?
Bé, espero que l'opció Moby Dick resulti satisfactòria. Jo diria que sí. El capità Acab t'espera. Petonets a la balena.
Una abraçada, guapa.