Harlem Nocturne

dijous, 17 de setembre del 2009

BREU HOMENATGE A UN DELS INICIADORS DEL GÈNERE

Aquest any 2009 se'n compleixen 200 del naixement d'Edgar Allan Poe, sens dubte un dels iniciadors del gènere negre i de terror, a qui hem d'agrair per sempre un conjunt de relats magnífics, innovadors i molt imaginatius que van significar una fita important en la narrativa contemporània. D'altra banda, la seva contribució teòrica a l'estudi del conte i del relat breu ha estat la base per als futurs investigadors i escriptors.
El cas és que, fa uns dies, em van agafar unes ganes irresistibles de rellegir Els assasinats del carrer Morgue, que feia molt de temps que no tenia entre les mans. I, sense perdre un minut (cal atendre de seguida les peticions de l'esperit), així ho vaig fer. Un cop més, em va encantar, perquè té aquell caràcter alhora ingenu i sorprenent. Aquella mena d'aurèola misteriosa que -malgrat el pas del temps i les repetides lectures- ens empeny a mossegar-nos les ungles d'impaciència. Tot plegat ens condueix a l'afirmació que és l'obra d'un geni.
A més, la solució de l'enigma és realment estranya. Ens remet a tot l'imaginari dels orígens de la humanitat, als mites ancestrals, a la diferència entre l'home i la bèstia. Una delícia. I, sobretot, de cara als lectors d'aquest bloc, ens presenta el personatge d'Auguste Dupin (predecessor sens dubte de tots els detectius moderns, fins i tot de Sherlock Holmes), que aconsegueix resoldre amb la seva prodigiosa capacitat d'observació el típic misteri de "l'habitació tancada".
En fi, que us hi aproximeu. Per molt que llegim la novel·la negra actual, no podem deixar de banda la recuperació dels clàssics.

Fins a la pròxima, negrots.

2 comentaris:

Elies ha dit...

Com a narració breu seva, m'agrada molt "The tell tale heart", un relat de misteri psicològic escrit en primera persona per l'assassí.

Felicitats de nou per aquest bloc!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Sí, en té moltes de magnífiques. "El gat negre" també va així, si no recordo ara malament.
Però suposo que a tu també t'agrada en Dupin.