Harlem Nocturne

dimarts, 28 de juny del 2011

El crim català està de sort



Estimats negrots:

Em complau molt poder-vos anunciar una primícia. Una scoop en tota la regla.   

Tal com explica Rafael Vallbona en l’article que us enllaço, fa pocs dies una colla de “sospitosos habituals” ens vam reunir en un bar de la Barceloneta. Una cantonada agradable on, en aquest inici d’estiu, la cerveseta passava la mar de bé. El motiu de la trobada: xerrar i debatre al voltant d’una iniciativa que, en aquest moment, és ja una realitat.

Es tracta de l’imminent debut d’una col·lecció de novel·la negra en català. Sí, sí, ho heu llegit bé.

Una col·lecció amb tots els ets i uts, que prendrà el relleu de l’antiga “Cua de palla”. Aquesta idea s’havia de posar en marxa tant sí com no. Tots els “sospitosos” tenim clar que es tracta gairebé d’una exigència del mercat. No podem ignorar el moment tan dolç que viu el gènere criminal. Des de tots els punts de vista, ja era hora que la normalitat en aquest sentit arribés al nostre país.  

La idea és que la col·lecció sigui seriosa i ambiciosa, amb títols de qualitat contrastada. Autors catalans o traduccions de novel·les europees mai publicades en altres llengües de l’Estat. Els qui finalment s’han llençat de cap al projecte han estat la gent de l’Editorial “Al revés”, que van publicar fa poc Crims.cat i que estan molt il·lusionats amb el nou repte. El director de la col·lecció serà l’Àlex Martín Escribà, professor de la Universitat de Salamanca i ben conegut per les seves activitats “criminals”.  

Segurament es publicaran entre 4 i 6 títols anuals i la cosa començarà ben forta, perquè els primers noms, si res no falla, pertanyen a dos grans de casa nostra: Agustí Vehí i... “hasta aquí puedo leer”.   
No sé si em deixo alguna informació rellevant. La difusió es farà a tot el país, amb força presentacions, introducció potent a les llibreries, etc. El disseny de la portada, aprofitant la falç ensangonada de Crims.cat, jugarà amb aquest motiu i adoptarà els prescriptius negre i groc, colors molt comercials que, com diu Vallbona, representen una mena de versió en negatiu de la històrica Cua de palla. Un cert homenatge, afegeixo jo.

Benvolguts negrots, espero que la notícia us engresqui tant com a mi. De moment, aquesta és la informació que us puc facilitar. Però no patiu. De mica en mica us en diré més coses.

Que passeu una bona nit. Certament, a partir d’aquest estiu, els negrots catalans estem de sort.  


19 comentaris:

ALÍCIA MARSILLACH ha dit...

La meva amiga Mari Carmen em dirà: "Més novela negra? És que no llegeixes un altra cosa?".
Sempre es queixa. Es va decepcionar molt quan li vaig dir que no podia amb "La Reina del Sur". Ella em va introduïr al món del Javier Marías i a una petita meravella dita "Les semanas del jardín", d'en Juan Goytisolo. Ara està molt contenta, perquè m'han regalat el llibre del Zweig sobre la María Antonieta.
Jo penso que hem de llegir tots els estils.I tinc la idea d'escriure, no sé si un llibre o una narració curta, sobre una experiència molt negativa que he viscut al FB.
Molta sort amb la nova col.leció.

Unknown ha dit...

Doncs sí! És bo que aquest país es vagi normalitzant en tots els aspectes! Felicitats per aquesta iniciativa!
Alícia, jo també he llegit Zweig; em sembla genial!
Petons i molta sort!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Oh, això és una molt bona notícia. Fantàstic! Estic molt contenta. Gràcies per fer-nos-ho saber.

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies a totes. Alícia, evidentment que cal llegir de tot. Només faltaria. Aquí parlem de novel·la negra (en aquest bloc) i ens fem ressò de totes les notícies del gènere, però es tracta de tenir molt clar que és precisament això, un gènere, i que la literatura és un món enorme on tot hi té un paper.
A més, tu ja coneixes el meu bloc de literatura general, El fil d'Ariadna. Per tant, no et descobreixo res.
Una abraçada.

Anònim ha dit...

Enhorabona per la iniciativa! Calen actuacions com aquesta per fer arribar la cultura al màxim de gent possible i per normalitzar tot el que es pugui la nostra llengua.

Esperem informacions.

IO

Salvador Macip ha dit...

Una excel.lent notícia! Molta sort!

Yves ha dit...

Molta sort per a la nova aventura criminal!

Elies ha dit...

Felicitats a tothom!
Una molt bona iniciativa que desitjo que tingui tot l'èxit que mereix.
Ja aniràs informant.

Jaume Benavente ha dit...

Hola Anna,

És una gran iniciativa i segur que l'Àlex la portarà endavant amb empenta i originalitat. Els lectors i autors catalans estem d'enhorabona!

Duc Engrescador ha dit...

Endavant amb la col·lecció! És, sens dubte, una bona notícia tant pels amants del gènere, com per aquells que estimem la nostra llengua. Molts ànims a tots els "sospitosos habituals" i als seus còmplices necessaris! Moltes felicitats a tots!

Anna Maria Villalonga ha dit...

Me n'alegro que us engresqui.
Jaume, sí, és una bona notícia. Tenia moltes ganes de poder-la destapar.
També penso que l'Àlex ho farà de meravella. A més, està molt animat.
Crec que tots estem de sort i que la normalitat ha d'anar arribant a tots els efectes al nostre país. Totes les iniciatives que es duguin a terme, en tots els àmbits, han de ser ben rebudes.

Gemma ha dit...

Moltes felicitats a tots, els sospitosos del "crim" i als lectors complises. Serà bó endinsar-se en aquest món en la nostre llengua.

Hele la Sabatera ha dit...

Quina gran noticia !! és fabul.lós. N'estic molt contenta com a bona "negrota", segur que tots gaudirem d'allò més amb aquesta gran iniciatvia, besets

Anònim ha dit...

Molt bon dia,Anna Maria! Una vegada més trec el nas a casa teva per donar-te les gràcies per les teves generoses i amables paraules. Només espero estar a la seva alçada. Gràcies de tot cor. Per cert, si tot va bé i els deus ajuden, en "Palomu" i la seva inefable tropa aviat et visitaran. El que ja no puc dir-te és si això és bo o dolent.
Gràcies una vegada més i ànim amb la Tesi!
Una abraçada molt gran des de l'Empordà.

Agustí Vehí i Castelló

Anna Maria Villalonga ha dit...

Hola, Agustí. Que contenta que em fa que passis per aquí. El cert és que tinc moltes ganes de conèixer-te en persona. Ara bé, ehem, ehem, en Palomu i la seva troupe em fan una mica de por!!!!!
Hahahha. Una abraçada ben forta, amic. Puc garantir que llegir-te és un plaer.

Ashfield ha dit...

Moltíssima sort!!!
Segur que anirà molt bé. Endavant!

Mireia Sabartés Roigé ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Mireia Sabartés Roigé ha dit...

M'encanta la notícia!!! Estarà disponible per i-book?

Anna Maria Villalonga ha dit...

Hola, Mireia
Em sembla que no, si més no de moment. Però és un tema que no es va tractar. Ja ho esbrinaré.
Amb tot, et puc dir que els llibres no seran molt cars. La idea és arribar a un públic molt ampli.
Gràcies per la visita.