Harlem Nocturne

divendres, 22 de gener del 2010

Novel·la negra a Barcelona


Com vaig anunciar-vos fa pocs dies, el febrer es presenta negre a Barcelona. Hi ha diversos esdeveniments que conformen la BCNEGRA 2010, que tindrà lloc entre el 1 i el 6 de febrer. Us copio l'enllaç on podreu consultar personalment el programa, però destaco de moment el següent:

DAMES DEL CRIM (1 de febrer)
ELLES VAN ARRIBAR DEL FRED
Converses
Camilla Läckberg i Asa Larsson conversen amb Maria Eugènia Ibáñez i Lilian Neuman

19.15 h. La Capella, Carrer de l’Hospital, 56
Quan parlàvem de «dames del crim» l’expressió ens portava a pensar en les hereves britàniques d’Agatha Christie, Ngaio Marsh i Patricia Wentworth, o en les més modernes P. D. James o Ruth Rendell. També ens venia a la memòria la nord-americana Elisabeth George. Alguna cosa ha canviat els darrers anys, però, i ara són les joves narradores escandinaves les qui han pres el relleu. Dues de les més reconegudes escriptores d’aquesta freda geografia ens visiten per parlar de tots aquells matisos que cal posar sobre el paper per explicar d’una altra manera una cosa tan vella com el crim.


ILLES NEGRES (3 de febrer)
ISLÀNDIA

Conversa amb Arnaldur Indridason
P a r t i c i p a n t s :
Xavier Moret conversa amb Arnaldur Indridason
Mo d e r a d o r :
Josep Maria Romero

19.15 h. La Capella Carrer de l’Hospital, 56
Aquest any fem parada a Islàndia. Una illa poc mediàtica, plujosa i freda, on els darrers anys Arnaldur Indridason s’ha revelat com el seu principal cronista. Una veu singular i potent dins la narrativa negrecriminal que s’està fent un lloc als prestatges de tots els apassionats del gènere. El vell inspector Erlendur Sveinsson, protagonista de deu de les seves històries, ja forma part de l’elenc internacional dels millors personatges de la novel·la negra.

ELS ALTRES. (5 de febrer)
MÉS ENLLÀ DE SUÈCIA
Taula rodona
P a r t i c i p a n t s :
K. O. Dahl, Christian von Ditfurth, James Thompson i Inger Wolf
Mo d e r a d o r :
Ricard Ruiz Garzón

19.00 h La Capella Carrer de l’Hospital, 56
L’onada d’autors i autores suecs que ens envaeix ens fa creure que tots els escriptors nòrdics són iguals. Un reduccionisme com el que practiquen els ianquis quan parlen d’Europa. Però no tota la novel·la que ens arriba del fred és sueca. Noves propostes i nous personatges provenen de Finlàndia, Noruega, Dinamarca i Alemanya. Més enllà de Larsson i Mankel hi ha una vida turbulenta i atractiva amb grans autors preparats per esdevenir els nous referents del gènere.

EN TOTS ELS CASOS HI HAURÀ TRADUCCIÓ SIMULTÀNIA

TROBADA INFORMAL DELS LECTORS I LES LECTORES AMB ELS AUTORS I LES AUTORES DEL BCNEGRA 2010 (6 de febrer)
13.00 h Llibreria Negra y Criminal Carrer de la Sal, 5
Musclos i signatures

Com veieu, he destacat sobretot els autors dels quals he llegit alguna cosa darrerament. Les escriptores sueces Larsson i Läckberg, l'islandès Indridason i el noruec K.O. Dahl, del qual vaig llegir fa un temps la novel·la ambientada a Oslo Un mort a l'aparador i em va agradar força.
Cal dir que l'esdeveniment em sembla molt complet, perquè també incorpora passis de cinema, música, exposicions en diversos espais, etc.
Destaco també, evidentment, la trobada del darrer dia. No sé si agafar de les lleixes el munt de llibres que pertoquen i dur-los a signar. Què n'opineu, negrots? Algú s'hi apunta?

L'enllaç:

http://www.bcn.es/cultura/bcnegra/2010/ca/index.html

1 comentari:

Elies ha dit...

Consultaré la meva agenda i ja et diré.
Gràcies per la informació.