Harlem Nocturne

dimecres, 17 de juliol del 2019

Adéu a Andrea Camilleri





Avui és un dia trist, per més esperat que resultés des de fa unes setmanes. Ens ha deixat un dels mestres, el conegut escriptor Andrea Camilleri, creador (entre d'altres obres i gèneres) del famós comissari de policia Salvo Montalbano, figura de primera fila del giallo italià.  

Tots sabem allò que, a casa nostra, han representat les novel·les de Camilleri, especialment per als afeccionats al gènere, però jo m'atreviria a afirmar que no només per als afeccionats. Camilleri va ser dramaturg, guionista, assagista i un excel·lent cronista de la realitat de Sicília. Per això penso que reduir-lo a la novel·la de crims no resulta pertinent. Camilleri va ser un gran escriptor i així ho hem de consignar.    

Tot i això, no podem obviar la celebritat que va adquirir, a nivell mundial, amb el seu Montalbano (com sabem, cognom en homenatge a Manuel Vázquez Montalbán). Camilleri va crear personatges inoblidables (com l'inefable Catarella) i casos imaginatius i propers a l'estil de la Mediterrània, pàgines i pàgines que ens han regalat hores de suspens, intriga, diversió, humor i riures. Hores incomparables que podem remembrar sempre que vulguem amb la relectura de tants i tants títols. Endemés, com a lectors en català gaudim de la fortuna d'un luxe afegit: les inigualables traduccions de Pau Vidal, el traductor preferit de Camilleri, el traductor que, segons ell, ha captat millor l'esperit dels seus personatges i l'ànima (tan difícil de reproduir) del seu dialecte sicilià. 

Camilleri ha mort amb 93 anys, després d'una vida llarga i profitosa. El trobarem a faltar, perquè va estar treballant incansablement fins al final, malgrat l'edat i la malaltia. Amb tot, i encara que resulti tòpic, la gent com ell mai no marxen. Resten incòlumes, per sempre, en les seves obres. 

Que la terra et sigui lleu, mestre. 

   


  

7 comentaris:

Àngels Esterri ha dit...

Quin greu! Gràcies Anna!

nandratx ha dit...

Un gran! Sort que ha deixat tot aquest llegat escrit abans d'anar-se'n que, com bé dius, no es pot restringir a l'àmbit negre (o 'giallo').

Anna Maria Villalonga ha dit...

Sí, és així. Ara he parlat amb en Pau Vidal. Està trist, tot i que ja era d'esperar.
Un petó, Àngels i Andratx

carlota ha dit...

aix, quina tristor, per esperat que fos...

Nora Vela ha dit...

Sí, si, S.T.T.L. amic... He passat de les millors hores de la meva vida amb les teves històries i els teus personatges sicilians...

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Tal com dius, Camilleri restarà en les seves obres.
Les noveŀles que he llegit amb en Montalbano, han estat sempre traduccions a l’anglès (el que trobo a Toronto), però la propera vegada que vagi a Catalunya m’asseguraré de comprar-ne traduïdes al català per en Pau Vidal.
Gràcies!

Ariel ha dit...

A Urà ens l'estimàvem molt al mestre Camilleri. Sort que ens deixa un immens llegat per a que el continuem gaudint.

https://vagandoporurano.blogspot.com/2019/07/andrea-camilleri-moltes-gracies-mestre.html

Gràcies per les teves paraules, Anna