Harlem Nocturne

divendres, 2 de setembre del 2016

Crims.cat està d'aniversari: 25 títols en 5 anys





Ser crimcatià és un estat anímic i jo fa cinc anys que el pateixo, just des de l'inici de la seva singladura com a col·lecció de novel·la negra en català. Els bojos de l'Editorial Alrevés, amb el enyorat Josep Forment al capdavant i el meu estimat amic, el més boig de tots, Àlex Martín Escribà, van decidir engegar un projecte que, en un principi (i ara tampoc), no semblava gaire fàcil.

La primera reunió, només per temptejar el terreny i veure si el consideràvem factible, va tenir lloc en una terrassa de la Barceloneta. Reunits els sospitosos habituals (Alrevés en ple, Àlex Martín Escribà, Jordi Canal, Rafel Vallbona, Paco Camarasa i una servidora), vam tenir a les mans les mostres de les primeres portades, vam especular, vam riure i ens vam engrescar. Va resultar una trobada memorable, que recordaré sempre. Allà, amb tot una sèrie de decisions preses, va començar tot.

Repeteixo: no era fàcil. Es venen pocs llibres, com ja sabem, i encara menys en català. La tradició havia quedat estroncada i els pocs volums negrots que es publicaven en la nostra llengua apareixien de manera esparsa en col·lecciones generalistes. Va ser una aposta de futur i avui podem dir que, amb la moderació inherent a un mercat problemàtic en un país problemàtic, han passat cinc anys i Crims.cat tira endavant amb més empenta que mai.

Entremig: 25 títols, presentacions, companyonia, alegria, seguidors, coneixences, lectures i la instauració d'un premi que ja porta 3 convocatòries. Entremig també, tres desaparicions terriblement doloroses, la de Josep Forment, ànima de tot plegat, la de l'escriptor de capçalera de la col·lecció, l'estimadíssim Agustí Vehí, i l'assassinat impune del poeta valencià Salvador Iborra (que havia participat en l'antologia de relats d'on va partir tot).       

Als 25 títols de ficció s'hi han de sumar tres títols d'assaig, que complementen la col·lecció i entre els quals tinc l'honor de ser-hi amb Les veus del crim. I, d'altra banda, s'hi ha d'afegir la constatació que l'exemple de Crims.cat ha quallat i ara tenim Llibres del Delicte i altres col·leccions que s'han animat i, cadascuna amb la seva pròpia idiosincràsia, han fet créixer l'oferta del gènere en llengua catalana.

Abans que ningú m'ho pregunti, que no hi hagi cap suspicàcia. No he publicat cap novel·la a la col·lecció perquè en Marc Moreno (Llibres del Delicte), arran de fitxar-me per a coordinar Elles també maten, es va espavilar de seguida i em va fer una proposta. Però l'amistat, la complicitat, la col·laboració i l'ajuda amb l'Editorial Alrevés, l'Àlex Martín Escribà i Crims.cat es mantenen intactes.

Els negrots catalans no sabem dividir ni restar. Només sabem sumar.

Demà dia 3 de setembre, a les 18:30, us esperem a l'Avinguda de la Catedral, en el marc incomparable de la Setmana del Llibre en Català. Farem festa grossa, la celebració dels 5 anys de la col·lecció amb els autors que hi han participat. 

No falteu de cap manera, serà entranyable i divertit. I recordeu que sóc inflexible. Si no veniu, us posaré falta.   




6 comentaris:

Jordi Canals ha dit...

Tinc previst d'anar a la Setmana del llibre en català. M'agradaria trobar els amics que estimo.
Enhorabona per tot el treball d'aquests anys.
Una abraçada

EN CLAU DE NEGRE ha dit...

No hi faltaré! Vull una abraçada!!!

Anònim ha dit...

Jo tinc intenció de passar-hi però no sé si podré demà. Que vagi molt bé i per molts anys!

Una abraçada!

Marta Valls

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Una vegada més: la meva enhorabona a crims.cat!!!

jomateixa ha dit...

Una molt bona feina!!

Unknown ha dit...

Endavant i felicitats per tanta feina feta!!