Harlem Nocturne

divendres, 25 d’octubre del 2013

Tot parlant de col·leccions de novel·la negra a la Bòbila






Ahir a la tarda, a la Biblioteca la Bòbila, vam gaudir d’una agradable trobada amb els editors que, actualment, es dediquen a les col·leccions de novel·la negra en català. És a dir, Ilya Pérdigo de Crims.cat/Alrevés, Jordi Rourera de La Negra de La Magrana i Marc Moreno de Llibres del Delicte. Moderats pel Director de la Biblioteca, el nostre insigne negrot Jordi Canal, la conversa i el debat posterior van resultar molt enriquidors.
Entre els assistents hi havia els llibreters d’Esparraguera, Miquel Àngel Díaz i Vicente Corachan, als quals ˗per fi!˗ vaig aconseguir desvirtualitzar. Ells són els titulars de SomNegra, la botiga virtual especialitzada que us vaig presentar fa uns dies. 

Cada editor va plantejar el seu model de col·lecció. Evidentment, La Magrana, que forma part del gran grup RBA, no té gaire punts en comú amb editorials independents i de petit format com Alrevés i, sobretot, Llibres del delicte, que tot just comença a situar-se perquè acaba d’aparèixer. Tanmateix, la idea bàsica és compartida: fer créixer el número de lectors, revalorar el “negre” en català, trobar nous valors, fidelitzar el públic. En aquest sentit, sembla obvi que les col·leccions poden jugar un paper molt significatiu: que els seguidors desitgin veure tots els llibres de la mateixa col·lecció a les seves lleixes.

Es van tractar molts temes, amb visible interès dels assistents. El llibre digital, el funcionament intern d’una editorial, les portades, les tirades de les novel·les, el concepte de bestseller, etc. etc. També els llibreters van dir-hi la seva, tot explicant la problemàtica amb què es troben. I és que es publiquen tants títols i caduquen tan de pressa que el seu paper de prescriptors (al qual aspira tot bon llibreter) es fa molt difícil d’assumir correctament.

La tarda es va escolar amb l’ambient que sempre caracteritza aquestes reunions: distès, amè, còmplice. De fet, se’ns va fer tardíssim. Quan hom tracta temes agradosos, el temps passa en un sospir. Gairebé ens han de fer fora, però com a mínim vam concloure inequívocament que, a banda d’interessos concrets, tots viatgem en el mateix vaixell, el de la defensa de la narrativa de gènere en la nostra llengua.  








9 comentaris:

Jordi Canals ha dit...

Celebro molt que la trobada a la Biblioteca La Bòbila d’ahir anés pel camí que s’esperava i que els assistents poguessin tractar temes d’interès pel futur de la novel•la negra.

Anònim ha dit...

Tots junts feu una bona feina, endavant amb els vostres projectes!
Us admiro molt!
Tura

Unknown ha dit...

Després de llegir "Les Veus del Crim" és evident que calen editorials valentes que posin confiança en els autors de casa.
Felicitats i endavant!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

No pareu, eh? Ben fet! I endavant la narrativa negra en català!

Jordi Canal ha dit...

Anna Maria, ets la crònica negra per excel·lència!
Gràcies i fins molt aviat

Anna Maria Villalonga ha dit...

És una crònica breu, però no volia deixar-la passar. La vaig fer en un descans d'altres feines!

Anònim ha dit...

Orgullosa de tots voaltres, us espera un futur brillant!!

Carme Luis

La noia estrambòtica ha dit...

Moltes gracies i enhorabona, Anna Maria. Molt interessant i informatiu. Esta una feina molt ben feta.
P.S. Una cosa curiosa: viatjar en el mateix vaixell es una expressio que existeix en catala, angles i alemany. ;-)
No existeix cap expressio (d'expressar complicitat o de solidaritat) que va millor pels negrots?

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies, Chryssula, pel teu comentari.
No sabia que l'expressió també existia en anglès i en alemany.
Que curiós.
No ho sé si hi ha alguna altra expressió més negrota que vulgui dir el mateix, hahahaha. Ja ho pensaré.
Però, en qualsevol cas, penso que aquesta serveix també.
Un petó.