Harlem Nocturne

diumenge, 8 de setembre del 2013

Presentació de “Coll avall”, de X. Díaz & M. Martínez





El passat dijous dia 5 es va celebrar a la llibreria Alibri de Barcelona la presentació del segon títol de la Col·lecció de narrativa negra en català Llibres del Delicte. Es tracta de la novel·la Coll avall, escrita a quatre mans per dos periodistes formats a la Universitat Pompeu Fabra: Xavier Díaz i Marc Martínez. L’acte, que fou presentat per Sebastià Bennasar, va comptar amb la presència de Xavier Díaz i amb una colla d’assistents força nombrosa.
Bennasar, amb el seu savoir faire habitual, ens va delectar amb una penetrant exposició al voltant de les característiques principals del llibre. Per a ell, resulta innovador per la seva estructura, però, alhora, s’insereix en una tradició molt nostra: la de les novel·les negres fetes per dos autors. Només cal recordar les sèries d’en Flanagan i del detectiu Esquius de Jaume Ribera i Andreu Martín; o les dues obres escrites per Jordi Pijoan i Manel Barrera (abans del seu traspàs) Sang Culé i Tu no m’estimes. Amb humor, Bennasar va fer-nos cinc cèntims de l’esperit crític que amara Coll avall, dels seus personatges, de l’encertada manera de plasmar, sense massa sang i fetge ni una extensió excessiva (la novel·la és breu), els problemes de la nostra societat actual.
Després va ser el torn de Xavier Díaz, un molt bon comunicador que va posar-se el públic a la butxaca en un tres i no res. Val a dir que aquesta novel·la presenta un aspecte  curiós, digne de comentar: Xavier Díaz estava vivint a Suècia quan la va escriure, mentre que el seu company, Marc Martínez, era a Barcelona. A banda de les inevitables al·lusions a la novel·la negra nòrdica que van sorgir a causa d’aquesta circumstància, també va resultar molt interessant que Díaz ens expliqués el procés de creació del llibre: com ell i en Marc es passaven els capítols, com ho gestionaven, com ho decidien. Naturalment, van haver d’estar molt ben avinguts. I beneït correu electrònic, sens dubte!
Al meu entendre, la presentació fou molt enriquidora. Es van tocar molts temes, tant socials com literaris. I en Xavier Díaz va deixar la porta oberta a noves entregues amb els mateixos personatges. No puc explicar gaire més, perquè encara no he llegit la novel·la. Tanmateix, puc assegurar que m’ha suscitat molt bones vibracions. De moment, us deixo aquesta petita crònica perquè aneu obrint boca. Així que la llegeixi, arribarà la ressenya.
Que passeu un feliç diumenge, negrots.   
 
 

7 comentaris:

Jordi Canals ha dit...

Gràcies per la informació Anna. Bon diumenge!

Anònim ha dit...

Molta sort, als dos autors, molt ben apadrinats.
La portada de Coll Avall, fantàstica.

Carme Luis

Anna Maria Villalonga ha dit...

Sí, aquesta col·lecció l'està encertant amb el disseny de les portades. Jo també les trobo molt atractives.

Marc Moreno ha dit...

Gràcies per venir a la presentació i pel teu suport, com sempre. Espero que el segon llibre de la col·lecció també t'agradi, i que la resta de negrots també s'engresquin amb 'Coll avall'.

Marc

Lluís Bosch ha dit...

Els llibres del Delicte van endavant, ia ixò és una bona notícia per a tots els que seguim el gènere i els qui breguem per normalitzar la literatura en català.
Enganxo aquí sota l'enllaç a una entrevista al Marc Moreno per si algú se'l vol escoltar una estona:
http://humanoidesass.blogspot.com.es/2013/09/marc-moreno.html

Unknown ha dit...

Esperem en candeletes la ressenya!
Gràcies per la crònica!

Unknown ha dit...

He trobat les estones per llegir la novel·la i ja l'he acabada.
És de fàcil lectura i els personatges ajuden molt, no sé si perquè són propers i els ambients en els quals es mouen són coneguts, o perquè utilitzen un llenguatge molt quotidià o perquè dissortadament la temàtica és extraordinàriament actual. Com sigui, els autors m'han provocat l'empatia amb el protagonista i, això, m'agrada.
Em sembla magnífica la picada d'ullet tan descarada de l'escriptor del capítol 25 quan relata que el Piti i l'Andreu són a la Barceloneta fen unes tapes i "senten un paio grandot amb barba i una dona amb ulleres i cabell curt parlar d'un assassinat". I és que aquest món està ple de gent negra i criminal. :)