Harlem Nocturne

divendres, 15 de juliol del 2011

501 crims que has de conèixer abans de morir: presentació


Lloc: Espai Mallorca.
Dia:  14 de juliol de 2011
Hora: 19.30

Ahir, enmig de la calor estiuenca, es va presentar el llibre de Sebastià Bennassar 501 crims que has de conèixer abans de morir. Sort de la refrigeració, en el punt just, de l'Espai Mallorca. 
Presentat per  l'editora  d'Ara Llibres, vam comptar amb la presència de l'investigador  Jordi Mata, escriptor i historiador que s'ha encarregat de la tasca de documentació, i de l'artífex del text,  Sebastià Bennassar.  La trobada va ser un acte agradable i proper d'allò més distès.
El llibre, que recull 501 casos criminals que han tingut lloc a tot el territori dels Països Catalans des de l'any 415 fins a l'actualitat, demostra, segons l'opinió de Mata, que som un país normalitzat a tots els efectes, inclòs l'assassinat en tots els seus graus de truculència.  
Bennassar, amb la seva capacitat comunicativa habitual, ens va introduir en els casos i ens va mostrar alguns dels més significatius i ferotges.
Evidentment, vaig adquirir el llibre. Ara haurem de veure què tal.
Sembla interessant, sobretot, perquè aplega  una documentació en gran part inconeguda,  que donarà  a conèixer  unes dades susceptibles d'obrir noves vies de recerca històrica, literària, sociològica, etc.
O, simplement, el llibre pot distreure i satisfer el "morbo" de la curiositat humana. En qualsevol cas, sempre paga la pena exhumar i recollir tots els fets històrics i culturals que, en un país poc normalitzat com el nostre, encara estaven soterrats.    

   

2 comentaris:

Yves ha dit...

501 crims... buf... quanta sang...

Maria ha dit...

Dius que arrenca de l'any 415? Què és això, l'assassinat d'Ataülf? M'ha vingut al cap un conte de la T. Solana sobre assassins en sèrie de la prehistòria i amb rerefons feminista. Així m'agrada: remuntem-nos ben enrere, nois, que la història de la Catalunya negra encara s'ha d'escriure i té moments gloriosos, amb fratricidi inclòs. Tot per oblidar una mica aquesta grisor retalladora que ens envolta.