Harlem Nocturne

dimarts, 26 d’abril del 2011

Las damas negras


Com ja sabeu, aquest estiu participo en unes jornades a la UB (Els Juliols) sobre novel·la negra escrita per dones. L'Àlex Casadesús (Universitat de les Illes Balears), al qual ja he citat en diverses ocasions des que vaig assistir a la seva conferència al voltant de Suècia i de Henning Mankell, també en formarà part. Avui, amablement, m'ha posat en antecedents de l'aparició d'aquest llibre que us anuncio: Las damas negras. Novela policíaca escrita por mujeres, publicat recentment a Madrid per l'editorial Fundamentos. Les curadores del volum són Rosa Maria Rayego i Josefina de Andrés Argente, filòlogues i professores.
Pel que he pogut esbrinar, es tracta d'un conjunt d'articles que ressegueixen l'obra de les més notables i cèlebres escriptores de novel·la policíaca, des d'Agatha Christie a Fred Vargas, passant per Donna Leon o Sue Grafton. Per tant, el recorregut és prou ampli, tant des del punt de vista cronològic com geogràfic. Encara no he llegit res, però per a mi pot resultar, evidentment, molt interessant.  
Tanmateix, si us en faig ara cinc cèntims és per un altre motiu. Rosa Maria Rayego és professora titular de la Universidad Complutense de Madrid i Josefina de Andrés també es dedica a la docència i a la investigació. Em serveixen d'exemple per trencar una llança en favor de l'apropament seriós i científic al gènere policíac. 
Les Universitats europees i dels Estats Units no tenen cap problema en incorporar la narrativa negra als seus estudis literaris, però  tant a  l'Estat espanyol com a Catalunya, encara no es tracta d'un funcionament habitual.  El gènere continua essent considerat  una mena de germà pobre, una literatura de segona fila, popular i de masses, sense cap tipus de valor artístic. Tot i que de mica en mica la situació va millorant (i una prova n'és el recent Congrés celebrat a la Universitat de Salamanca, en la seva VII edició, on hi van participar gent de moltes altres Universitats), el cas és que encara resta molt camí per recórrer. 
Espero que aquest estudi ens ajudi una mica. I, per descomptat, si en trec ensenyaments útils, els compartiré amb tots vosaltres, negrots.
Fins aleshores, que tingueu una bona nit. 

      

3 comentaris:

Elies ha dit...

Desitjo que et sigui profitós!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Anna Maria, oi que quan ho sàpigues ens faràs saber quins textos has triat pels Juliols de noveŀla negra escrita per dones? I, t’enfocaràs en algun aspecte en particular d’aquestes noveŀles?

Hele la Sabatera ha dit...

¿Està ja a la venda aquest llibre? Pel que expliques sembla molt interessants i m'agraden quasi totes les escriptores que menciones que surten al llibre, gràcies