Harlem Nocturne

dissabte, 4 de juny del 2016

El violí mut: el meu relat en veu alta (àudiollibre)




Avui us presento un projecte fantàstic, que em sembla que pot tenir molt de futur. Aquí no tenim gaire costum de llegir a través d'audiollibres, però en altres països és una pràctica bastant estesa. Molta gent, mentre viatja en cotxe o mentre treballa, escolta literatura. També és un sistema magnífic per a gent gran, que es cansa llegint; per a gent cega o amb poca visió; per a gent malalta. La possibilitat de continuar gaudint de la literatura quan no es pot fer d'una altra manera és sempre una boníssima notícia.    

Ara comptem amb un grup de lletraferits (experts en doblatge i en lectura en veu alta, rapsodes  excel·lents amb unes veus increïbles) que s'han engrescat a fer-nos arribar la literatura a través de l'orella. Han creat el col·lectiu En veu alta (enveualta.cat) i estan començant a treballar. Amablement, han demanat la meva ajuda, ja que volien començar amb algunes relats negres. De moment, estan treballant en alguns dels contes de les dues antologies de Llibres del Delicte que jo he coordinat, Elles també maten i Noves dames del crim. Hem triat els textos que ens han semblat més adients per les seves característiques i la seva extensió.  

El primer que han enllestit és el meu relat, inclòs a Noves dames del crim, titulat El violí mut. No us podeu imaginar la sensació de sentir-lo llegit amb tant d'encert, tanta emoció, de notar com algú s'ha identificat tant amb el text i l'ha comprès tan bé. Amb molta il·lusió us enllaço tot seguit l'àudio de la meva història (inclòs a la pàgina d'enveualta, com un dels primers exemples). La veu és la de Miquel Llobera. No cal que us en faci el panegíric perquè de seguida podreu jutjar per vosaltres mateixos. 

Estic feliç. L'escriptura, que a priori és una feina solitària, m'ha ajudat a conèixer persones increïbles, gent que es desviu per l'art i la cultura, però sobretot grans amics.

Espero que us agradi, negrots. Gaudiu-lo sencer, fins al final. Paga molt la pena.


3 comentaris:

Unknown ha dit...

Com emociona el teu relat escoltat amb aquesta veu i el fons de violí. Que ben interpretat! Em sembla un projecte magnífic.

Anònim ha dit...

Trobo que es una gran iniciativa, que tothom pugui "llegir". I les veus son molt encertades. Ta,bé m'hi agrada la música.

Bona tarda Anna Maria


MARTA VALLS

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Mira, fa temps que et volia preguntar sobre els audiollibres en català. Estava molt intrigada perquè mai ningú no en parlava. Al Canadà són molt populars, i no només entre la gent amb problemes a la vista. Tinc amics que els escolten si volen descansar els ulls o aprofitar per cuinar etc mentre els escolten. Jo n'hi comprava de llargs al meu fill quan era petit i encara no llegia més que llibres curts. Li encantaven! I a mi! Estaven molt ben fets, llegits per actors de renom.
És una boníssima notícia!!! Enhorabona a enveualta.cat!
I com t'he dit abans, friso per escoltar "El violí mut"!