Harlem Nocturne

diumenge, 5 de juny del 2016

El Segre de Negre: el festival de la boira




Normalment anuncio els festivals abans que es produeixin, però aquest cop he preferit parlar-ne un cop  passat. I no, malauradament, perquè en pugui fer una crònica en primera persona, ja que no hi he pogut anar. Tanmateix, sí que sé, per tot el que m'han explicat i pel que he vist a les xarxes socials, que ha anat molt bé. Era una reivindicació pendent poder gaudir d'un festival a les terres de la boira. I ara ja està.   

També cal remarcar que es tracta del primer festival de novel·la negra organitzat íntegrament per dones. Aquesta era una altra reivindicació: la presència de més dones en aquests afers, sobretot després de la polèmica sorgida  arran de la manca de dones finalistes als premis de novel·la del Festival de Gijón.

Una de les ànimes de l'esdeveniment ha estat una de les assassinetes de Noves dames del crim, l'escriptora Montse Sanjuan, mare literària de la sergent Anna Grimm.

Vull felicitar-la a ella, a tota l'organització i a tots els participants i públic. Sé que us ho heu passat genial. Des d'aquí em faig ara el ferm propòsit de no faltar l'any que ve. 

Visca la negror!

3 comentaris:

Lluís Bosch ha dit...

Jo sí que he estat al festival i puc dir que me'n sento orgullós. No només ha estat el primer festival organitzat per dones, si no que han estat persones que han demostrat una gran solvència organitzadora i conceptual. El Segre en Negre ha estat un festival feliçment bilingüe (ja tocava!). Ha estat un festival de veus diverses, contraposades. Amb debats interessants, on els convidats no estaven d'acord en tot si no que discrepaven i enriquien el diàleg. Ceec que ha estat un festival de literatura negra modèlic, on fins i tot hem pogut expressar el disgust per la forma benevolent en què es tracta el mosso d'esquadra en molts casos.
Espero que el festival del Segre continuï en anys venidors i que el seu model sigui inspirador d'altres, i que per fi la literatura catalana en llengua castellana tingui el lloc que li correspòn. És només així com, a la llarga, a Salamanca i a Getafe hi haurà espais per als escriptors espanyols que escrivim en llengua catalana.

Lluís Bosch ha dit...

http://nigrasum2.blogspot.com.es/2016/06/el-segre-de-negre-i-en-plural.html

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies per l'aportació, m'alegra que hagi anat tan bé. També m'alegra el tema de posar en qüestió el bonisme de la policia, que és un mal no només d'aquí amb els mossos, sinó de tota la negror actual (literària, cinematogràfica i televisiva). En no poder existir de manera versemblant una altra figura, la del detectiu o similar, ha quedat substituïda per les forces de l'ordre (o del desordre) a tot arreu. No cal que en faci ara una llista. Per més que alguns (com en Wallander) a mi m'agradin molt.