Harlem Nocturne

dimecres, 9 d’octubre del 2013

Les dones i la novel·la criminal: projecte i web





Hola, negrots
Us volia comunicar una bona nova.
 
Un dels projectes que té entre mans des de fa un temps el Centre Dona i Literatura de la Universitat de Barcelona està relacionat amb la novel·la negra escrita per dones. De fet, en aquest espai ja us n'he parlat en alguna ocasió. Per exemple, a propòsit d'unes Jornades en les quals vaig tenir l'honor de participar, a primers de 2012, i on vaig tractar precisament d'A l'ombra del crim (llegir aquí).
 
El cas és que un dels reptes del Projecte era crear una base de dades per recollir la nòmina (i les obres) de les escriptores espanyoles que, des de 1975, es dediquen al conreu del gènere.  
 
Aquesta base de dades ara ja és una realitat, tot i que tot just ha vist la llum i encara s'hi troba poca informació. En qualsevol cas, em complau presentar-vos-la. 
La coneixerem per MUNCE (Novela criminal escrita por mujeres en España entre 1975 y 2010)
i la idea és que pugui anar creixent de dia en dia.
 
Aquest és l'enllaç:  http://www.ub.edu/munce/
 
D'altra banda, també aprofito per comunicar-vos que el 29 de novembre se celebrarà una nova trobada a la UB, en el marc de la qual tindré l'oportunitat de fer una comunicació sobre l'obra de Teresa Solana. La comunicació tindrà la finalitat de presentar l'autora, que serà amb nosaltres per  parlar-nos de les seves novel·les i, sobretot, dels seus personatges femenins.   
 
 Cada cop més, el gènere negre troba el paper que li correspon dins del món acadèmic.
Com se sol dir: "de mica en mica s'omple la pica".

10 comentaris:

Unknown ha dit...

Suposo que ja força camí per fer! L'aportació de la dona a aquest gènere segur que és molt enriquidora.
Felicitats pel projecte!!

Unknown ha dit...

Em sembla una gran idea la creació d'aquesta base de dades d'autores del gènere negre i les seves obres. De ben segur que podem trobar una Mary Higgins Clark, una Patricia Cornwell o fins i tot una Asa Larsson. Bona feina!

ps: a veure si aconsegueixo salvar un pato ;)

Ester F. Matalí ha dit...

Felicitats per la iniciativa. D'això se'n diu fer la feina ben feta, sí senyores. I gràcies per la part que em toca com a dona.

Jordi Canals ha dit...

Enhorabona! És un projecte al qual li auguro un gran futur.

Anònim ha dit...

Una bona iniciativa. Felicitats!

IO

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Endavant! I que bé aquesta trobada a la UB; de segur que la teva comunicació serà fantàstica, i d'afegitó la Teresa Solana, perfecte!

Anònim ha dit...

Dones escriptores endevant, quin orgull tinc de totes.
Segur que anirá molt i molt bé.

Carme Luis

Gemma ha dit...

És fascinant tot això, estic contenta que per fi es reconegui explícitament,la literatura escrita per les dones en tots el camps i més en aquest que, podria semblar "menys adient" per senyores.
Endavant !!!!

Lluís Bosch ha dit...

La relació entre escriptores i gènere negre ha donat enormes fruits a la literatura, tot i que a mi això del gènere... fa molt de temps vaig escriure un conte negríssim amb pseudònim femení i alguns lectors van opinar que era molt evident la mà femenina...

He de dir que pocs relats m'han inquietat tant com els de la Patricia Higsmith.

Anònim ha dit...

Un projecte fabulós!
Dones escriptores, endavant!
Segur que amb la vostra empenta serà un èxit!
Tura