Harlem Nocturne

dimecres, 17 de juliol del 2013

Independència d’Interessos, de Marc Moreno

 

Independència d’Interessos, del periodista i escriptor barceloní Marc Moreno, és el títol que inaugura la col·lecció de novel·la negra de la novíssima editorial “Llibres del delicte”. Darrere de l’editorial hi ha el mateix Moreno, que s’ha decidit amb entusiasme a tirar endavant un projecte extremadament engrescador. A desgrat dels temps que corren, l’autor palesa la voluntat de donar vida a una col·lecció de narrativa negra en llengua catalana que confirmi un seu convenciment: que el país compta amb bones idees i amb bons narradors.  
Com a periodista, Marc Moreno creu imprescindible reflectir l’última hora de l’actualitat que ens envolta, malauradament ben adequada als temes i supòsits del gènere més fosc. Així ho demostra a Independència d’Interessos, un thriller de rerefons polític que recrea la corrupció, el tràfic d’influències, el poder dels diners. En una paraula, la manca d’ètica generalitzada, present en tots els estaments de la nostra societat.
La trama de la novel·la és totalment imaginària, fins i tot una mica delirant. L’aparició (i posterior robatori) d’un manuscrit del segle XI desferma un ambiciosa lluita per la possessió d’un cobejat territori al bell mig del Principat. Aquesta circumstància coincideix amb el moment en què gran part dels municipis catalans estan organitzant la consulta per la independència. Situant l’acció en aquest context, Marc Moreno repassa un bon nombre de les qüestions més presents en la Catalunya d’avui. Tot i que en alguns moments la mala traça de certs personatges poden provocar el somriure del lector, el cert és que el llibre ens aboca ˗mitjançant un exercici argumental que, evidentment, no revelaré˗ a una certesa gairebé indiscutible. Aquella que proclamaven els nostres avis, rics en saviesa popular: “No hi ha un pam de net”.
 
 
La novel·la és lleugera, agradable de llegir i, com apunto, amb alguns instants d’amarga comicitat. Tanmateix, queda perfectament palès el censurable capteniment de la majoria de personatges, que es regeixen per la manca d’escrúpols i de principis, que practiquen la violència i l’extorsió, que enganyen, traeixen i menteixen. Els polítics no tenen cap problema en canviar de jaqueta, els més ambiciosos no s’estan d’assassinar i els estaments policials suggereixen solucions tan dràstiques que gairebé semblen una broma.   
 
Articulada a través d’unes desordenades reunions que apleguen totes les “forces de l’ordre”, Marc Moreno desgrana una ficció de fons absolutament creïble. Alhora, es diverteix col·locant estratègicament certs aspectes que, tot ratllant la hipèrbole i l’absurd, no fan altra cosa que incidir en la desconcertant ˗i preocupant˗ deriva de la nostra societat. No cal córrer massa per saber de què parlo. Només cal llegir la premsa cada dia.
Des d’aquí, animem amb força iniciatives com la de Marc Moreno, tant en el seu vessant d’editor com en la seva tasca literària. Hi ha moltes coses a dir i l’autor d’Independència d’Interessos tot just comença.

Que passeu un bon dia, negrots.
 

 
 
La ressenya d'Independència d'Interessos també ha estat publicada al portal cultural Núvol. 
 
 

13 comentaris:

Maurici ha dit...

És d'admirar aquesta gent que, amb la que està caient, tinguin els nassos de tirar endavant projectes com aquest...

Ànim i força!

Gemma ha dit...

Me'n alegro que encara hi hagi gent amb ganes d'arriscar-se , no és pas el millor moment però s'agreix. Caldrà tenir-lo en conta .

Jordi Canals ha dit...

Doncs si tenim la sort de poder gaudir de projectes que la gent amb il.lusió va tirant endavant.

Anònim ha dit...

Un autor nou... si el recomanes segur que tindrà èxit i tirarà endavant.


MARTA VALLS

Unknown ha dit...

Ja tinc ganes de llegir una obra d'en Marc. I felicitats per la seva nova iniciativa. Esclar que comptar amb la gent que l'acompanya en el projecte és un autèntic luxe!
Molta sort!

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

A la fi sé de què tracta "Independència d'interessos" ―títol en el qual em sembla endevinar una picada d'ullet―. Tard o d'hora hauré d'aconseguir el llibre. Tal com han dit en altres comentaris, trobo que Marc Moreno és d'admirar per voler tirar endavant aquesta nova editorial, atesa la crisi i tot plegat. Li desitjo moltíssima sort!!!!!!!

Anònim ha dit...

Admirable, Marc Moreno, moltíssima sort en aquest projecte editorial.
Gràcies Anna.

Carme Luis

Anònim ha dit...

Gràcies a tots pels ànims i pel suport. Entre tots hem de fer crèixer el món literari català i jo ho intento a l'àmbit que m'agrada, la novel·la negra.

Si ara llegiu els nostres llibres i a més a més us agraden, si el nostre projecte es consolida i entre lectors, escriptors, llibreters i editors construïm una comunitat forta al voltant del llibre en català, serem imparables!

I gràcies a tu, Anna, per la ressenya i per tot.

Marc Moreno

Lluís Bosch ha dit...

Ens veiem a la presentació!

Anònim ha dit...

Una tasca difícil la d'en Marc Moreno...li desitjo lo millor...endavant amb el projecte!
Gràcies per la ressenya Anna.
Tura

Anna Maria Villalonga ha dit...

Gràcies a tots per passar per aquí. Els negrots triomfaren!

Assumpta ha dit...

Aquest llibre de la FRED VARGAS que tens enllaçat a la barra lateral com el que estàs llegint actualment, jo l'he llegit i em va agradar força, com tots els que he llegit de l'autora (cinc o sis en total). Trobo que té un estil molt personal, diferent del que és més "habitual" dins la novel·la negra.

Bé, de fet jo no en sóc cap especialista. M'agrada però com a aprenent d'aficionada ;-)) però sí, sí, la FRED VARGAS va ser un bon descobriment ;-)

Volia aprofitar -he arribat aquí a través de la xarxa de blogs sobiranistes- per convidar-te a participar en una cadena de blogs per la independència.

La setmana de l'onze de setembre fem un post sobre Catalunya (des del punt de vista que vulguem... també, per tant, des del de la novel·la negra, si vols) i, en acabar l'escrit posem un enllaç al blog següent en la LLISTA.

Quina llista? Doncs la que es va fent al "blog-mare" de la idea, que és aquest:

http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/

En aquest mateix blog, hi ha una pestanya on, per rigorós ordre d'arribada es va apuntant tothom que vol participar en aquesta gran "enllaçada" de blogs... és aquí:

http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com/p/ordre-dels-enllacos.html

Cada blog, en acabar el seu escrit, posarà una frase tipus "i la cadena continua aquí" i enllaçarà el blog següent a la llista.

Ja està, no cal fer res més :-)

Així uns ens anirem enllaçant als altres fins a fer una llarga cadena de blogs per la independència...

T'hi apuntes? :-))

Anna Maria Villalonga ha dit...

La veritat ês que no ho puc garantir. Però ho tindré present. Gràcies!